19.5.2022. 10:32
Googleova ruska podružnica podnijet će zahtjev za bankrot nakon zapljene bankovnog računa
Googleova ruska podružnica planira pokrenuti stečaj nakon što su vlasti zaplijenile njihov bankovni račun, što onemogućuje plaćanje osoblja kao i dobavljača, dok će biti moguće i dalje besplatno pretraživati i koristiti YouTube, rekao je glasnogovornik Googlea.

Jedinica Alphabet Inc (GOOGL.O) mjesecima je pod pritiskom u Rusiji jer nije izbrisala sadržaj koji Moskva smatra nezakonitim kao i zbog ograničavanja pristupa nekim ruskim medijima na YouTube-u.

- Zapljena bankovnog računa Googlea u Rusiji od strane ruskih vlasti učinila je neodrživim funkcionisanje našeg ureda u Rusiji, uključujući zapošljavanje i plaćanje zaposlenika u Rusiji, kao i plaćanje dobavljača i ispunjavanje drugih finansijskih obaveza - rekao je glasnogovornik Googlea, javlja Reuters.

TV kanal u vlasništvu sankcionisanog ruskog poduzetnika rekao je u aprilu da su sudski izvršitelji zaplijenili milijardu rubalja (15 miliona dolara) od Googlea zbog neuspjeha da vrati pristup svom YouTube računu, ali ovo je prvi put da je američki tehnološki div rekao da imaju finansijski problem, odnosno da je bankovni račun u cjelini zaplijenjen.

Google nije odmah potvrdio je li upravo zapljena tih sredstava dovela do namjere da pokrene stečaj ili je došlo i do drugih zapljena.


(FENA/  Amer M.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana