6.2.2019. 21:48
Mlađima od 100 godina bit će zabranjena kupovina cigareta na Havajima
Zakonodavci na Havajima predložili su zakon koji bi trebalo da tokom narednih nekoliko godina potpuno iskorijeni pušenje u toj ostrvskoj državi. Barem za ljude mlađe od 100 godina.

Predloženi zakon podići će do 2024. godine minimalnu starosnu dob za kupovinu cigareta na 100 godina.

„Znam da će biti teško, ali moramo da napravimo taj prvi, najteži korak. Ovime želimo da učinimo ljude zdravijim u našoj državi“, ističe republikanska kongresmenka Sintija Tilen.

Zabrana će biti postupno podizana na godišnjem nivou – sljedeće godine biće podignuta na 30 godina, 2021 na 40, 2022 na 50, 2023 na 60 i, konačno, 2024. će samo ljudi stariji do 100 godina moći da kupe ili posjeduju cigarete.

Zakon se ne odnosi na e-cigarete i žvakanje duvana, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana