12.4.2019. 20:48
Majmuni postaju pametniji s ljudskim genom
Kineski istraživač, koji je poboljšao kognitivnu funkciju kod majmuna, tako što je u njihov mozak implantirao ljudske gene, branio je svoj eksperiment koji je podelio naučnu zajednicu. Istraživanje koje je vodio Institut za zoologiju Kunming u jugozapadnoj Kini, trebalo je da rasvijetli evolucioni proces koji je doveo do ljudske inteligencije, prenosi CNN.

- Veličina mozga i kognitivne sposobnosti su najdramatičnije izmjenjene osobine kod ljudi tokom evolucije, a ipak genetski mehanizmi koji leže u osnovi tih ljudskih specifičnih promjena ostaju nedostižni - navodi se u izvještaju objavljenom 27. marta u kineskom časopisu "National Science Review".
 
Jedan od vodećih istraživača Su Bing, rekao je da je eksperiment odobrio univerzitetski odbor za etiku.

- Tokom eksperimenta su poštovane ne samo najbolje kineske i međunarodne naučne prakse, već i međunarodni standardi za prava životinja. Dugoročno gledano, takva temeljna istraživanja će pružiti vrijedne informacije za analizu etiologije i liječenja bolesti mozga, uzrokovanih abnormalnim razvojem mozga, kao što je autizam - naveo je Su u mailu CNN-u.

Međutim, naučnici, koji se već neko vrijeme bave etičkim problemima u vezi sa genetskim eksperimentima na majmunima, smatraju da se ovo istraživanje nalazi na "klizavom terenu".

Ovo je već druga kontroverzna situacija u posljednjih pola godine u Kini, koja je povezana sa moralno sumnjivim genetskim istraživanjima. U novembru 2018. odjeknula je vijest da je kineski naučnik He Jiankui, prvi put u historiji, uspio da stvori genetski modifikovane bebe otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi.

Pritom se koristio inovativnom CRISPR-cas9 tehnologijom, za koju mnogi naučnici kažu da je tek u početnoj i eksperimentalnoj fazi razvoja i da nije prikladna za testiranje na ljudima, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana