10.7.2019. 11:04
Zašto Eiffelu niko nije javio za most u Sarajevu?
Ove godine slavi se 155 godina postojanja Sarajevske pivare i to nije samo veliki jubilej za ovu kompaniju, nego i za cijelu Bosni u Hercegovinu. S Pivarom je počela industrijalizacija u našoj zemlji, a u njoj su radile generacije Bosanaca i Hercegovaca i tokom svih ovih godina nije nikada prestajala s proizvodnjom.
U okviru obilježavanja ovog jubileja Sarajevska pivara je kreirala kratke video priče koje govore ne samo o bogatoj historiji naše zemlje, već i ove renomirane kompanije.

Priče s našeg izvora“ vam ovog puta donose neobičnu priču o poznatom sarajevskom mostu na Skenderiji...

Legenda kaže da je poznati pariški inžinjer Gustave Eiffel, koji se proslavio gradnjom tornja u Parizu, projektovao i željezni most na Skenderiji izgrađen 1893. godine koji se danas naziva Eiffeolov most.

Zvaničnih podataka da je Eiffel, ili neko iz njegovog studija, imao ikakve veze sa mostom u Sarajevu, koji je zamjenio drvenu Skender-pašinu ćupriju, nema. 

Možda je priču o Eiffelu i mostu na Skenderiji smislio neko dokon uz koju čašu piva, a možda Eiffel jednostavno više nije želio da ima ništa s mostovima nakon 1891. i željezničke nesreće u Švajcarskoj. 

Pariski inžinjer Eiffel, koji je gradio prije 15 godina skoro porušeni most kod Monchensteina u Švajcarskoj, demantira, da nije most gradjen po njegovom planu, već po planu švajcarske željezničke uprave. On je samo preuzeo ustrojstvo željezne konstrukcije. Most je gradjen 1875., ali je 1890. po drugoj jednoj firmi preustrojen. S toga otklanja Eiffel svaku odgovornost”, prenio je „Sarajevski list” u junu 1891.

Te godine je zadnji put obnovljen drveni Skenderija most, kojeg će dvije godine poslije zamijeniti željezni koji je ostao da odolijeva vremenu, kao i legenda o Eiffelu, u gradu u kojem se pivo toči već više od 155 godina.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana