17.7.2019. 8:15
Dogodilo se na današnji dan: Ubijen ruski car Petar II, Svetlana Savickaja postala prva žena koja je prošetala svemirskim prostorom van letjelice,...
- 1762. Ubijen ruski car Petar III, tri dana nakon što je oboren s vlasti i zatvoren. Prijestolje je preuzela njegova supruga Katarina II Velika.

- 1790. Umro Adam Smith, škotski ekonomista, uz Davida Ricarda najpoznatiji predstavnik engleske klasične političke ekonomije. Postavio je osnove radne teorije vrijednosti.

- 1959. Umrla Billie Holiday, među jazz poklonicima poznata kao Lady Day, koja predstavlja jednu od najznačajnijih jazz pjevačica svih vremena uz Sarah Vaughan i Ellu Fitzgerald. 

- 1981. Više od 100 ljudi je poginulo, a 550 ranjeno kada su izraelski zrakoplovi bombardirali palestinska područja Bejruta.

- 1984. Lansiran sovjetski svemirski brod Sojuz T12, a član posade Svetlana Savickaja postala je prva žena koja je prošetala svemirskim prostorom izvan letjelice.

- 1996. Američki putnički avion  boing 747 na liniji New York - Pariz eksplodirao je iznad Atlantskog oceana, nakon što je poletio s aerodroma "Kennedy". Poginulo je svih 230 putnika i članova posade.

- 1998. Džinovski talasi izazvani snažnim potresom na dnu Pacifika odnijeli su šest sela na sjeverozapadnoj obali Papue Nove Gvineje. Poginulo je oko 2.000 ljudi.

- 1998. Na konferenciji UN-a u Rimu, predstavnici 120 zemalja usvojili su statut kojim je uspostavljen prvi stalni Međunarodni kazneni sud za ratne zločine. SAD su odbile da se priključe tom sudu. Do marta 2003. sporazum je ratificiralo 89 zemalja.

- 2003. Umrla Celia Cruz, američka kraljica salse, kubanskog porijekla. Odigrala je ključnu ulogu u promoviranju kubanske muzike  u SAD-u.

- 2006. U tsunamiju koji je pogodio indonezijski otok Javu poginulo je 525 osoba. Poplavni val visok dva metra bio je posljedica potresa jačine 7,7 stepena Richterove skale, čiji je epicentar bio u Indijskom oceanu.

- 2014. Malezijski putnički avion  s 298 putnika i članova posade koji je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur, oboren je u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, gdje su vođene borbe između snaga ukrajinskih vlasti i proruskih pobunjenika. Niko od putnika nije preživio. 


(FENA / Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana