14.9.2019. 17:54
Kanal najplaćenijeg jutjubera na svijetu pod istragom jer vara djecu
Sedmogodišnji dječak Ryan, koji je vlasnik YouTube kanala Ryan Toys Review, gdje ocjenjuje dječije igračke je po Forbsovoj listi najplaćeniji jutjuber na svijetu za 2018. godinu.

Maleni Ryan je prošle godine samo od YouTuba zaradio 22 miliona dolara, što je najviše od svih svjetskih jutjubera.Međutim, inspektori smatraju da je novac zaradio obmanjujući predškolsku djecu u uzrastu do 5 godina.

Naime, federalna agencija koja se bavi zaštitom potrošača u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenula je istragu protiv malenog Ryana i njegovih roditelja, jer smatraju da svakodnevno obmanjuju milione male djece, reklamirajući proizvode i usluge svojih sponzora, ne naglašavajući da je video sponzorisan.

Problem nije samo njegov YouTube kanal, već i Instagram profil, koji je pun skrivenih reklama velikih kompanija kao što je Colgate. A za razliku od drugih influensera, on nije forsiran da naglasi da je u pitanju reklama, čak ni kroz hašteg.

Oni tvrde da se reklame za djecu na televiziji lakše razlikuju zbog vrlo očiglednog prekida televizijskog programa. Na YouTubu, reklame se mudro stapaju sa videom, zbog čega je nekada teško reći kada gledate sponzorisani sadržaj. Istraživanja su pokazala da djeca tek od 8. ili 9. godine počinju da pravi razliku između objektivnog i sponzorisanog videa.

U zvaničnom saopštenju piše:

“Direktni znakovi koji postoje na televiziji i koji omogućuju petogodišnjacima da razlikuju oglase od zabavnog programa u potpunosti nedostaju na YouTubu. Nije iznenađenje da predškolci često ne znaju da video koji gledaju nije jutjuberovo iskreno mišljenje, već samo reklama. 5-godišnje dijete neće razumjeti da Ryan priča o igrački jer mu je Target platio da priča o igrački, a ne zato što uz nju zaista uživa”.

Naravno, porodica malenog Ryana se ne slaže sa ovim navodima, smatrajući da ne rade ništa pogrešno. Oni su ovim povodom izjavili:

“Dobrobit naših fanova nam je uvijek prioritet. Strogo pratimo sva pravila platformi na kojima objavljujemo sadržaj”.

Ova istraga indirektno najavljuje velike reforme na YouTubu. Očekuje se da će svim jutjuberima čija su publika mala djeca, uključujući i popularnog Jacka Paula, uskoro biti mnogo teže da zarađuju na ovoj platformi, jer će sponzorisane vijesti biti ograničene, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana