4.10.2019. 15:09
Ko je bio Giuseppe, odnosno Jozef, po kojem izletište Dariva danas nosi naziv?
Ove godine slavi se 155 godina postojanja Sarajevske pivare i to nije samo veliki jubilej za ovu kompaniju, nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. S Pivarom je počela industrijalizacija u našoj zemlji, a u njoj su radile generacije Bosanaca i Hercegovaca i tokom svih ovih godina nije nikada prestajala s proizvodnjom.
U okviru obilježavanja ovog jubileja Sarajevska pivara je kreirala kratke video priče koje govore ne samo o bogatoj historiji naše zemlje, već i ove renomirane kompanije.

Priče sa našeg izvora“ nas vode na popularno sarajevsko izletište i šetalište Darivu kako bismo saznali otkuda taj neobični naziv. 

U Sarajevo je 1884. godine doselio austrijski poduzetnik italijanskog porijekla Giuseppe-Jozef Da Riva, a nakon što je stekao bogatstvo kao trgovac i skladištar, 1889. godine na mjestu gdje se Mošćanica ulijeva u Miljacku sagradio je kuću i gostionicu. 

Pored gostionice Da Riva je 1890. napravio izletište sa branom na vodi i kupalištem koje su rado pohodili Sarajke i Sarajlije tog vremena.

U dolini Miljacke kod Da Rive izgledalo je u nedjelju kao na sajmu. U sredini bješe tribuna za vojničku kapelu, a u nekom razmaku od nje šatre raznih sarajevskih pivara, šatra za slatkiše i kolače, šatra za lutriju...“, izvijestio je „Sarajevski list” 7. jula 1891. godine o velikoj narodnoj zabavi kod Da Rive na kojoj je bilo, dodaće, „jamačno nekoliko hiljada ljudi” i na kojoj su „birtaši pazarili izvrsno”. 

„Razne sarajevske pivare” ujediniće se par godina poslije u jednu – „Dioničku pivaru u Sarajevu”, a uspomenu na dobrog Giuseppea, čija je gostionica radila sve do 1918. godine, i danas čuvaju izletište i šetalište Dariva, na ulazu u grad u kojem se pivo toči i pije već više od 155 godina. 
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana