20.10.2019. 22:08
Danas je Međunarodni dan ljenjivaca, najstarija ženka Paula ima 50 godina
Međunarodni dan ljenjivaca obilježava se 20. oktobra, što je prigoda za sve zainteresirane da u njemačkome zoološkom vrtu blizu Hallea posjete pedesetogodišnju Paulu, najstariju dvonožnu pripadnicu te vrste.

Paula je u jedan od najpitoresknijih zooloških vrtova u Njemačkoj, onaj blizu Hallea stigla 1971., kada je imala dvije godine, prenose njemački mediji.

U lipnju je navršila 50 godina te je upisana u Guinnessovu knjigu rekorda, piše Sueddeutsche Zeitung.

Jutta Heuer, zaposlenica Zoo-a koja brine o ljenjivcima, kaže da su ona i kolege podnijeli zahtjev kako bi Paulin rekorder najstarije ljenjivke na svijetu bio i službeno potvrđen, neposredno uoči Svjetskoga dana ljenjivaca, 20. listopada.

Paula je nedavno bila na naslovnim stranicama svjetskog tiska kada je u lipnju uz omiljenu joj poslasticu, kuhani kukuruz i povrće, obilježila 50. rođendan.

Njezini čuvari procjenjuju da je po dolasku u Njemačku iz Južne Amerike imala dvije godine, no više od 20 godina bili su uvjereni da je riječ o mužjaku, a ne o ženki.

Da je Paula ženka otkrili su 1995. nakon ultrazvučnog pregleda.

Nema podataka o tomu da u zatočeništvu ili u divljini ima starijih ljenjivaca. Naime, dvonožni ljenjivici u divljini obično dožive oko 20 godina, a u zoološkim vrtovima između 30 i 40 godina.

Heuer kaže da je Paula prilično živahna za svoju dob, koja bi u ljudskim omjerima iznosila najmanje 90 godina.

U zoološkim vrtovima u Europi živi 280 ljenjivaca, sisavaca iz podreda krezubica koji potječu iz Srednje i Južne Amerike, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana