22.3.2020. 15:25
Britanski stučnjaci tvrde: Jedan simptom otkriva skrivene nosioce koronavirusa!
Svako ko doživi nagli gubitak mirisa mogao bi biti „skriveni nosilac“ koronavirusa, čak i ako nema drugih simptoma, prema dokazima koje su sakupili vodec´i rinolozi u Velikoj Britaniji.

U Južnoj Koreji, Kini i Italiji, oko trećine pacijenata koji su pozitivno testirali COVID-19, također, su prijavili gubitak mirisa, poznat kao anosmija ili hiposmija, izvjestili su vodeći stručnjaci za uho, nos i grlo u Velikoj Britaniji.

"U Južnoj Koreji, gdje je testiranje bilo šire rasprostranjeno, 30 posto pacijenata koji su bili pozitivni na koronu imali su anosmiju kao glavni simptom koji ih predstavlja u inače blagim slučajevima", rekli su u zajednickoj izjavi predjsednica profesora Britanskog rinološkog društva, Kler Hopkins i predsednica britanskog udruženja profesor otorinolaringologije, profesor Nirmal Kumar.

Profesori su rekli da mnogi pacijenti širom svijeta, koji su pozitivno testirani na COVID-19, imaju samo simptome gubitka mirisa i ukusa, bez uobičajenih simptoma visoke groznice i kašlja.


"Brzo je narastao broj izveštaja o značajnom povećanju broja pacijenata koji su anosmiji prisutni bez drugih simptoma", kaže se u saopćenju.

"Iran je iznio nagli porast slučajeva izolovane anosmije, a mnoge kolege iz SAD-a, Francuske i Sjeverne Italije imaju isto iskustvo."

Nedostatak drugih prepoznatljivihih simptoma u ovim slučajevima može značiti da je malo vjerovatno da će biti testirani i izolovani, što znači da bi mogli doprineti brzom širenju bolesti širom svijeta.

"Mislim da su ovi pacijenti možda neki od do sada skrivenih nosilaca koji su olakšali brzo širenje COVID-19", dodali su.

Profesor Kumar rekao je za Skaj Njuz da naročito mlađi pacijenti mogu demonstrirati samo gubitak mirisa ili ukusa, a da pritom ne pokažu češće prepoznate simptome visoke tjelesne temperature i uporni kašalj.

"Kod mladih pacijenata nemaju značajne simptome, poput kašlja i groznice, ali mogu imati samo gubitak mirisa i ukusa, što ukazuje na to da se ovi virusi zadržavaju u nosu", rekao je.

Profesori su pozvali svakoga ko je predstavio simptome gubitka ukusa ili mirisa da bude upućen da se samoizoliše sedam dana kako bi se sprečilo potencijalno dalje širenje bolesti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana