9.4.2020. 22:02
U Francuskoj se radi na aplikaciji koja bi upozoravala ljude ako se nađu u blizini zaražene osobe
Francuska vlada saopćila je kako radi na pametnoj aplikaciji koja bi trebala pomoći usporavanju širenja koronavirusa. Aplikacija će navodno upozoravati korisnike ukoliko se nalaze u blizini zaražene osobe.

Francuski ministar zdravstva Olivier Veran i ministar za tehnologiju Cedric O službeno su danas najavili kreiranje aplikacije, iako je korištenje mobilnih aplikacija za praćenje koronavirusa osjetljivo pitanje u Evropi, prenosi Tech Crunch.

Desetine nevladinih organizacija napisale su zajedničku izjavu pozivajući vlade da poštuju ljudska prava te da odustanu od ove aplikacije. Brojni aktivisti plaše se da bi vlade mogle iskoristiti ovu priliku za provođenje dalekosežnih mjera nadzora koje nisu u skladu sa regulatornim okvirom i koje bi ostale na snazi nakon pandemije.

Evropska komisija podsjetila je vlade da trebaju primijeniti odgovarajuće zaštitne mjere jer građani EU neće vjerovati aplikacijama za praćenje ukoliko ne budu pravilno postupale prema ličnim podacima.

Francusko Ministarstvo za digitalni sektor kaže da sarađuje sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom pravosuđa i Ministarstvom visokog obrazovanja kako bi zajednički kreirali aplikaciju.

Na čelu s njemačkim Institutom za telekomunikacije Fraunhofer Heinrich Hertz (HHI), nova aplikacija ustvari je PEPP-PT projekt koji je predstavljen prošle sedmice, a na kojem sarađuje desetak istraživačkih institucija iz više zemalja, uključujući i Francusku.

Ova aplikacija bi se oslanjala na Bluetooth Low Energy kako bi identificirala druge telefone koji imaju istu aplikaciju. Ukoliko se u nekom trenutku nalazite u blizini zaražene osobe, dobili biste obavijest.

Međutim, Francuzi sada najavljuju kako će posebno dizajnirati aplikaciju naziva Stop Covid za praćenje ljudi koji žive u Francuskoj. Ova aplikacija će koristiti samo Bluetooth. Kako kažu francuske vlasti, njen prototip je u izradi, ali trebat će tri do šest sedmica da se razvije.

Međutim, postoje sumnje u vjerodostojnost ove aplikacije jer Bluetooth nije dizajniran za mjerenje udaljenosti između pojedinaca. Stoga Francuzi upozoravaju da će razmisliti prije nego uopće puste aplikaciju u upotrebu.
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana