20.4.2020. 22:29
Rusi napravili “Korona-tenk”: Terensko vozilo sa gusjenicama za evakuaciju bolesnika
Ruska kompanija VPK, koja se bavi proizvodnjom vojnih okopnih vozila, napravila je prvo rusko terensko vozilo na gusjenicama za evakuaciju bolesnika, koje ima ugrađen aparat za vještačku ventilaciju pluća.

U pitanju je medicinska varijantu terenskog vozila Irbis, koje služi za kretanje po sniježnom i močvarnom terenu, i koje je snabdjeveno opremom za intenzivnu njegu, u koga je ugrađen i respirator. Proizvođač ističe da medicinski radnici mogu da ukazuju pomoć bolesnicima dok je “Korona-tenk” u pokretu.


Medicinski Irbis bez ikakvih ograničenja može da se koristi na močvarnom terenu, kada su putevi neprohodni zbog topljenja snijega ili zavijani smetovima, kao i na tlu slabe nosivosti. Rad na ovom jedninstvenom medicinskom terencu je završen i “vozilo za snijeg i močvare je spremno za serijsku proizvodnju, prenosi Russia Beyond.


Masa terenskog vozila “Irbis” iznosi pet tona, a masa korisnog tereta dvije tone. U medicinskoj verziji, vozilo može da primi jednog ležećeg ili četiri sjedeća pacijenta. Irbis na asfaltu razvija brzinu od 60 km/h, dok se u vodi kreće brzinom od 5-6 km/h.


(Nermana Crnčalo)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana