3.5.2020. 13:28
Urnebesnim crtianim filmom Kinezi ismijavaju američku reakciju na koronu
Kina je objavila kratki animirani film pod naslovom Bio jednom virus u kojemu ismijava američki odgovor na novi koronavirus, koristeći likove sastavljene od Lego kockica koje predstavljaju dvije zemlje.

Washington i Peking vode rat riječima zbog podrijekla bolesti koja se pojavila u kineskome gradu Wuhanu i prerasla je u globalnu pandemiju.


Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da je uvjeren u to da koronavirus potjiče iz kineskoga virološkog laboratorija, no odbio je iznijeti dokaze.

U kratkom i duhovitom animiranom filmu objavljenom na internetskoj stranici službene kineske novinske agencije Xinhua sve počinje otvaranjem crvenog zastora nakon čega se pojavljuju dvije figurice od Lego kockica: ratnik od terakote sa zaštitnom maskom i Kip slobode.

-Otkrili smo novi virus- kaže kineski ratnik.

-Pa što?- odgovara mu američki Kip slobode, “to je samo gripa.”

Dok ratnik objavljuje upozorenja o virusu i nabraja prekretnice u kineskoj epidemiji, Kip slobode odgovara odjecima s Trumpovih konferencija za novinare na kojima je smanjivao težinu bolesti.

-Slušate li vi same sebe?- pita ratnik, a Kip slobode se počne crvenjeti pa se priključi na infuziju.

-Uvijek smo u pravu, pa čak i kad proturječimo sami sebi- odgovara Kip.

-E, to volim kod vas Amerikanaca, što ste dosljedni- kaže mu ratnik.

SAD i druge zemlje optužuju Kinu da je obmanjivala svijet u pogledu težine epidemije i sve su glasniji pozivi na pokretanje međunarodne istrage o porijeklu virusa.

U intervjuu za Reuters Trump je rekao da vjeruje da je kinesko postupanje u pandemiji koronavirusa dokaz da će “učiniti sve što mogu kako bi on izgubio na predsjedničkim izborima”.

Ured za javnost kompanije Lego objavio je izjavu u subotu u kojoj poručuje: “Nismo ni na koji način sudjelovali u stvaranju animiranog filma.




(Nermana Crnčalo)

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana