21.5.2020. 18:17
Njemice traže da im država plati kućni posao tokom karantina
Grupa žena iz Njemačke odlučila je da vladi te zemlje ispostavi račun za, kako su navele, dodatne poslove koje su bile prinuđene da rade u vrijeme karantina, uvedenog zbog pandemije.

Riječ je o ženama koje su zaposlene, imaju svoju profesiju, ali su u vrijeme blokade pored svog posla "od kuće" morale dodatno da se brinu o djeci, da im pomažu u učenju i pisanju domaćih zadataka, da kuhaju, peru, peglaju i da, kako su navele, po potrebi "budu psiholog" mužu ili djeci.

Tokom karantina su obavljale sve one poslove, koje inače obavljaju nezaposlene domaćice, plus svoj redovni posao. Ideja je potekla od arhitekte Karin Hartman, iz njemačke pokrajine Saksonije, majke troje djece, koja je pozvala žene sa istim ili sličnim iskustvom.

Formirale su grupu "Računi roditelja za korona virus", koja je na socijalnim mrežama postigla uspjeh i ima sve više članova. Od simboličnog gesta, ideja je prerasla u nacionalnu kampanju koja ima za cilj da ukaže na važnost, ali i ekonomsku cijenu posla koji se obavlja unutar kućnih zidova.

Karin i ostale majke, članice ove grupe, smatraju da je posao koje su radile kod kuće u vrijeme karantina bio "dodatni a neplaćeni posao", koji je mnogima od njih oduzeo vrijeme za profesionalni rad.

Članica grupe, Patricija Kamarata (poznata blogerka) ističe da kampanja ima za cilj da ukaže na važnost nevidljivog i svakodnevnog rada onih koji brinu o drugima i svojim porodicama.

Na svojoj "fakturi" Patricija je napisala:

"Obuka i pomoć djeci, od 17. marta do 15. maja, ukupno 22.296 evra za uloženo vrijeme, uključujući i troškove materijala, struje, vode i grijanja".

Račun je ispostavila i Andrea Reif, blogerka i zaposlena majka troje djece iz Minhena, koja procjenjuje da joj država duguje 12.423,60 evra za šest nedjelja dodatnog rada.

"Ja sam majka. Ja sam ekonomska sila u ovoj zemlji i želim da me kao takvu smatraju u ovoj državi", napisala je na svom blogu Reif.

Nadoknade koje su tražile majke još uvijek nisu isplaćene, međutim, otvorile su široku raspravu na nacionalnom nivou. Uspjehu grupe doprinosi i činjenica da su se u grupu i javnu debatu uključile poznate ličnosti iz kulture, poslovne žene, umjetnice, pisci.

Međutim, nisu svi prihvatili ovu ideju, mnogi su kritikovali grupu žena koje traže da budu plaćene za dodatni, a nepriznati posao, koji su obavljale uz svoju profesionalnu obavezu.

Kritikuju ih najviše njemačka udruženja i organizacije patrijahalne orjentacije, političari konzervativnog usmjerenja, i dio intelektualaca po kojima je "rad u kući i za porodicu", kako su naveli, prirodna obaveza žene, prenosi telegraf.rs.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana