4.6.2020. 19:25
Djevojčica za primjer sa 11 godina vozi traktor, hrani stoku i završava školske obaveze
Željana Nikolić (11) iz sela Brankovići u opštini Rogatica, postala je djevojčica za primjer..

Željana Nikolić (11) iz sela Brankovići u opštini Rogatica, postala je djevojčica za primjer, jer je pokazala da želja za radom dolazi u najranijem djetinjstvu. Ustaje rano, kako bi pomogla roditeljima da nahrane stoku i počiste štalu. Kada obavi taj, kao i druge poslove pomalo uči i piše domaće zadatke.

Pohađa školu Sveti Sava u kojoj je do sada nizala četvorke i petice.

– Pratim nastavu, učim. Slobodno vrijeme provodim napolju. Pomažem roditeljima da namiruju stoku i mnogo volim mašine – kaže Željana.

Ništa ne bi bilo neobično u ovoj priči da ova djevojčica ne radi muške poljoprivredne poslove. Vozi auto, kamion i traktor. Ore freza i priprema zemlju za sijetvu.

– Ja od svih poljoprivrednih mašina volim traktor. Mene je naučio da vozim moj rođak Vuk – dodaje ona. U traktor je prvi put sjela sa pet, a od osme godine počela je da ga vozi i obrađuje zemljište.

– Vozim, orem, frezam, tanjiram. Sve radim što treba. Majka se malo bunila što sam naučila da vozim traktor – ističe Željana. Ova jedinstvena djevojčica se druži sa svojim vršnjacima od kojih niko, kako kaže, ne vozi traktor. Ali, mašine su njena velika ljubav.

– Neobično im je kad vide žensko da vozi traktor – pojašnjava ova 11-godišnjakinja.

Da ima čarobni štapić Željana bi stvorila jedan traktor plave boje, sa točkovima koji bi mogli da se smanje i presijavaju u razne boje, piše “ATV“.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana