10.12.2020. 20:43
Udisanje pare mogao biti učinkovit tretman za covid-19 pozitivne pacijente
Nova studija otkrila je da bi udisanje pare mogao biti učinkovit tretman za covid-19 pozitivne pacijente. Istraživači navode da toplinski valovi pare također denaturiraju proteine koji dovode do gubitka infektivnosti virusa SARS-CoV-2.

Temperature od 56°C tijekom 15, odnosno 30 minuta u tekućem okruženju bile su dovoljne za razgradnju virusa SARS-CoV i SARS-CoV-2, primijetili su istraživači u studiji objavljenoj u časopisu Life Sciences.

Studija
U studiji je sudjelovalo 10 osoba zaražene koronavirusom koje su udisale paru najmanje 20 minuta četiri dana uzastopno. Temperatura pare bila je između 55 i 65°C u prvih 4 do 5 minuta nakon što je voda proključala.

Mjerili su širenje virusa svaka 24 sata. Tri sudionika napustila su studiju, jedan zbog alergije, jedan je započeo liječenje hidroksiklorokinom i azitromicinom, a jedan je imao više od tri simptoma koja su bila umjerena do teška. Prosječna starost sudionika bila je 44,4 godine.

Rezultati
Istraživanje je otkrilo da je šest pacijenata sa simptomima prijavilo kliničko poboljšanje na kraju studije. Dva pacijenta prijavila su gubitak mirisa i okusa, a jedan se žalio na bolove u mišića te začepljenje nosne šupljine.

Svih sedam pacijenata bili su negativni nakon prvog dana udisanja pare. Nadalje, istraživači su primijetili da je svih sedam ispitanika slabo širilo virus tri do pet dana nakon protokola.

Također, alergični pacijent koji nakon petog dana više nije sudjelovao u studiji imalo je negativan test nakon udisanja pare prvog dana. Tri dana kasnije nalazi ispitanika bili su slabo pozitivni. Dodatni bris desetog dana također je pokazao da su ispitanici negativni.

Implikacije
Iako je studija bila mala, pokazuje blagotvorne učinke udisanja pare u smanjenju virusnog prolijevanja, odnosno širenja virusa kod zaraženih pacijenata. Tim je napisao da bi ovo mogao biti "lako dostupan, neinvazivan i jeftin postupak" koji je učinkovit.

Istraživači su dodali i da se udisanjem pare virus ne može u potpunosti eliminirati iz tijela jer postupak udisanja pare može doseći samo gornje dišne putove. No, svakako su potrebna veća klinička ispitivanja koja bi potvrdila ove nalaze.

"Ako se naša preliminarna zapažanja potvrde, protokol bi se mogao koristiti protiv covida-19 ili drugih virusnih infekcija", zaključio je tim.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana