27.1.2021. 16:00
Test na COVID-19 nije jednostavan a znate li koja je kineska metoda testiranja na COVID-19 ?
Budite sretni što se ne koristi “ponižavajuća” kineska metoda uzimanja - analnih briseva. Prema nekim stručnjacima korištenjem te metode mogu se dobiti tačniji rezultati testiranja, no neki se stručnjaci ipak s tim ne slažu.
Većina onih koji su se testirali na koronavirus, svoje bi iskustvo provlačenja štapića kroz nosnice mogli opisati - neugodnim. Nije strašno ni bolno, ali svakako je prilično neugodno. Osim kroz nos bris se može uzimati i stavljanjem štapića u grlo, no takav se način uzimanja brisa ne praktikuje često.

Ako mislite da je uzimanje brisa stavljanjem štapića u grlo ili u nos neugodno, razmislite dva puta jer postoji još jedna alternativa i uvjereni smo da vam se neće baš svidjeti. Riječ je o uzimanju analnih brisova koji se u Kini koriste već neko vrijeme, a sada su se počeli masovno koristiti i u Pekingu kako bi se otkrila i spriječila nova žarišta i kako se korona ponovno ne bi otela kontroli.

Takav način uzimanja brisova, osim što nije ugodan, čini se da je i pomalo kontroverzan. Naime, dok neki stručnjaci smatraju da su šanse otkrivanja virusa SARS-CoV-2 u tijelu veće ako se testira uzimanjem analnih brisova, drugi poput Yanga Zhanqiua s odjela za biologiju bolnice u Wuhanu ne dijele to mišljenje te smatraju da su brisovi koji se uzimaju kroz nosnice i grlo precizniji i daju točnije rezultate.

Niti struka, čini se, nije načisto s tim što je istina, a što nije, odnosno koji su rezultati precizniji, no dok se oni dogovore, testiranja na novi koronavirus u Kini i dalje će se izvoditi i uzimanjem analnih brisova, piše Daily Mail.

Nadamo se da kod nas nikome neće pasti na pamet pokušati primijeniti kineski model analnog testiranja, nakon kojeg se guranje štapića za uzimanje uzoraka kroz nosnice više ne čini tako strašno.

(Alen Bećirević)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana