10.2.2021. 14:14
Najstarija Evropljanka prebolovala koronu u 116. godini života
Francuska časna sestra, koja je najstarija osoba u Evropi, preživjela je Covid-19, samo nekoliko dana prije svog 117. rođendana.

Lucile Randon, koja je 1944. godine promijenila ime u sestra Andre, bila je pozitivna na koronavirus 16. januara, ali nije imala nikakve simptome.

Rekla je lokalnim medijima da nije ni znala da ima Covid-19, javlja BBC.

Izolirala se od ostalih osoba u staračkom domu u Toulonu na jugu Francuske, ali sada se smatra potpuno oporavljenom.

Sestra Andre, koja je slijepa i koristi invalidska kolica, sada se raduje proslavi rođendana u četvrtak - iako će prigodu obilježiti sa manjom grupom stanovnika nego inače.

- Imala je veliku sreću - rekao je David Tavella, glasnogovornik staračkog doma Sainte Catherine Labouré.

- Nije me pitala za svoje zdravlje, već za ostale rutine. Na primjer, željela je znati hoće li se promijeniti raspored obroka ili spavanja. Nije pokazivala strah od bolesti. S druge strane, bila je vrlo zabrinuta zbog ostalih osoba - rekao je on.

Sestra Andre rođena je 11. februara 1904. Osim što je najstarija osoba u Evropi, ujedno je i druga najstarija živa osoba na svijetu, prema Svjetskoj superstogodišnjoj rang listi Gerontološke istraživačke grupe (GRG).

Na pitanje francuskog emitera BFM da li se boji Covida, sestra Andre je rekla: "Ne, nisam se bojala, jer se ne bojim smrti."

- Sretna sam što sam s vama, ali voljela bih biti negdje drugdje, pridružiti se svom starijem bratu, djedu i baki - kazala je ona.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana