7.6.2021. 10:34
Pojedine drugarice se ponašaju kao da su svima majka: Istraživanje je pokazalo takav rezultat
Ako i vi mislite da ste u svom društvu baš vi vi ta osoba koja se trudi da bude i dobra prijateljica kao i da se ponaša prema svima kao da je majka, treba da postavite sebi niz pitanja nakon koji ćete saznati da li ovo pravilo važi i za vas lično. Nakon odgovora na ta pitanja, vrlo lako možete doći do saznanja da vama pristaje ta uloga.

Skoro svakodnevno se u grupama bliskih prijatelja nađe ta jedna djevojka ili starija žena koja se prema svima odnosi iznimno pažljivo, skoro pa kao  majka, a znate vrlo dobro da svaka čovjekova uloga u društvu ima neki razlog i funkciju, postavljamo onda  sebi pitanje zašto neke žene nametnu sebi i društvu takvu ulogu, da budu majka.

Majstor reiki energije i terapeutkinja Marci Moberg osoba je  koja se posebno bavi istraživanjem empatije. Ona kaže kako postoje veoma valjani razlozi zašto je neko sklon i među prijateljima preuzeti tu jaku majčinsku ulogu. To sve zavisi od urođenih osobina kod osobe, iskustava iz djetinjstva s vlastitim roditeljima. Sve zavisi i od želje za prihvatanjem i potvrdom drugih ljudi iz okružrnja.


"Ako je neko na primjer odrastao u domu u kojem je kao dijete morao na sebe preuzeti brojne obveze u domaćinstvu ili je čak svojim roditeljima bio emocionalna podrška umjesto da oni budu njemu, brižno "majčinsko" ponašanje može biti jedini način na koji u odrasloj dobi može iskazati ljubav", objasnila je terapeutkinja Moberg za magazin Mind Body Green.

Tendencija da taj neko preuzme vodeću ulogu, može biti i dio osobine jake ličnosti. Tvrdi ona da, neke su žene možda zrelije od svojih vršnjakinja i vršnjaka i prijatelja. To ih dovodi do toga da imaju neku potrebu više o njima brinuti. Pokazalo je istraživanje.

"Prijateljske odnose treba često njegovati, pa imajte razumijevanja za prijatelje koji uvijek nastoje '"popraviti" te neke stvari i žele riješiti ama baš sve probleme u društvu. Znajte da oni vjerovatno misle da je takvo ponašanje jedini ispravan način da zadrže svoje prijatelje u bliskom okruženju", kaže Moberg.

Isto tako, terepeutkinja tvrdi da treba pokazati razumijevanje i za one prijatelje koji su možda i previše ovisni o vama kao osobama. Trebate pokušati shvatiti i odakle ta ovisnost dolazi. Ako mislite da ste u svom društvu vi ta osoba "glavna majka", Moberg preporučuje da sebi postavite nekoliko bitnih pitanja koja će vam pomoći da shvatite svoje razloge i motivaciju zašto to činite, ali i da prepoznate dobivati li vi od drugih ono što trebate.


(Amer Mujezinović)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana