13.3.2022. 19:44
Asteroid otkriven samo dva sata prije pada na Zemlju
Ovoga petka sjeverno od Islanda u Zemljinu je atmosferu ušao asteroid promjera 3-4 metra, i vrlo vjerovatno u njoj potpuno izgorio. To je tek peti slučaj da je asteroid bio poznat astronomima prije udara

Protekloga petka u 22:22 sati po našem vremenu, sjeverno od Islanda, u području između Norveške i Grenlanda, u Zemljinu je atmosferu ušao asteroid 2022 EB5, i u njoj vjerovatno u potpunosti izgorio. Ovaj događaj nije toliko neuobičajen, ali je tek peti u povijesti u kojem su astronomi imali podatke o asteroidu, tj. da su ga primijetili prije nego je zaista udario u Zemlju.



Otkriven je u mađarskoj planinskoj zvjezdarnici Piszkéstető, oko 80 kilometara sjeveroistočno od Budimpešte. Procjene govore da mu je promjer bio 3-4 metra, a otkriće se dogodilo tek dva sata prije nego što se putanja asteroida susrela sa Zemljinom. Ulazak u atmosferu bio je vatren, pri brzini od 18,5 km/s asteroid je izgorio uz bljesak i snažan zvuk, koji je prijavilo nekoliko stanovnika Islanda.



Za otkriće asteroida zaslužan je astronom Krisztián Sárneczky, a iz njegove zvjezdarnice poručili su kako "život imitira umjetnost" – on je, naime, "pogledao gore" i primijetio komad svemirske stijene kako juri prema Zemlji. Srećom, ispostavilo se da se scenarij filma "Don't look up" neće ponoviti, jer je asteroid, iako otkriven vrlo kasno, ipak bio relativno malen.

( Mersad G.)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana