16.3.2022. 22:42
Honda i Sony udružuju snage u izradi električnih automobila
Japanske kompanije potpisale su ugovor o saradnji kojim će osnovati strateški savez s ciljem "ulaska u novu eru mobilnosti", tj. osnovat će novu kompaniju koja će proizvoditi električne automobile

Japanski tehnološki div Sony i proizvođač automobila i motocikala Honda, dogovorili su pokretanje strateškog partnerstva kojim će zakoračiti u novu eru električne mobilnosti i s njom povezanih digitalnih usluga. Kao rezultat ove saradnje bit će stvorena nova kompanija, u kojoj će Honda i Sony imati suvlasništvo, s ciljem razvoja, proizvodnje i prodaje baterijskih električnih vozila. Najavljeno je kako će biti riječ o vozilima s visokom dodanom vrijednošću, koja će se komercijalizirati usko povezana s uslugama mobilnosti.


Rađa se nova marka

Novi japanski proizvođač automobila bit će, dakle, pokrenut već tijekom ove godine, nakon što Honda i Sony dogovore sve detalje. U službenoj najavi ovog partnerstva stoji kako će njime biti spojena Hondina ekspertiza u području razvoja, proizvodnje šasija i postprodajnog procesa, sa Sonyjevom stručnošću u razvoju slikovne tehnike, senzora, telekomunikacija, mreža i tehnologija za zabavu. Ova kombinacija trebala bi izroditi novu generaciju usluga mobilnosti koje su usko povezane s korisnicima i okolišem.

Prodaja prvih modela električnih automobila iz nove kompanije, čije ime još nije poznato, započet će već 2025. godine. Plan je da se u sklopu zajedničke tvrtke radi na planiranju, dizajnu, razvoju i prodaji automobila, dok će za njegovu proizvodnju biti zadužena Honda. Proizvodit će novi model u svojim već postojećim pogonima. Neovisno o tome, Sony će zasebno razviti platformu za digitalne usluge mobilnosti i dati je na korištenje novoj kompaniji.

Honda već ima plan prijeći na električna vozila u potpunosti do 2040. godine, a za sada imaju tek jedan globalno dostupni model, Hondu E. Kad je riječ o Sonyju, oni već neko vrijeme u javnosti prezentiraju svoj prototip električnog automobila, Vision S.


(Mersad G.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana