9.4.2022. 20:46
Prvi plutajući grad na svijetu koji će okruživati zidovi visoki 50 metara
Kompanija The Blue Estate Island otkrila je planove o gradnji prvog plutajućeg grada na vještačkom ostrvu usred Kariba, piše portal 'Pun kufer'.

Iako će grad biti „na vodi“, budućim vlasnicima garantuje se sigurnost. Kako bi se oduprli talasima, ali i kriminalcima, grad će okruživati betonski zidovi visoki oko 50 metara. Biće postavljena i posebna zaštita na prozorima svih zgrada od uragana koji su česti na tom području.

Grad će biti izgrađen na plutajućoj platformi koja će se moći premjestiti u slučaju snažnih meteoroloških neprilika, ali i „usidriti“ po želji, baš poput bilo kojeg broda.  Ostrvo će biti fokusirano na samoodrživost, a sva potrebna energija za normalan život biće proizvedena na samom ostrvu uz pomoć obnovljivih izvora.

Trenutno se primaju rezervacije za domove u tom vještačkom gradu. Najjeftiniji stan može se kupiti po cijeni od 20.000 američkih dolara, a najskuplja kuća za 1,5 milijardi dolara.

Vjeruje se da će plutajući grad biti izgrađen do 2025. godine te da će u njemu živjeti oko 15.000 stanovnika. Osim stanova i kuća biće izgrađeni i škola, bolnica te nekolicina poslovnih prostora. Preduzetnici se podstiču da otvore svoje firme na ovom ostrvu jer se tu neće naplaćivati nikakvi porezi.


(Amer M.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana