7.2.2019. 19:14
Otac u Španiji izgubio starateljstvo nad djecom zbog ovisnosti o cigaretama
Otac u Španiji izgubio je starateljstvo nad djecom nakon što je sud u Kordobi na jugu te zemlje odlučio da je njegova ovisnost o cigaretama previše opasna za zdravlje djece.

Otac je od razvoda 2017. s bivšom suprugom dijelio starateljstvo nad dvoje djece u dobi od 10 i 13 godina. 

Djeca su se požalila da je kuća oca u kojoj borave prepuna dima, piše "Euronews". Stariji sin je rekao da je otac spavao u sobi u kojoj se nalaze madrac i klima nakon što je u njoj pušio.

- Zbog ovakve situacije važno je izbjeći zdravstveni rizik za maloljetnike, a očito je da je otac na neodgovoran način ugrožavao zdravlje djece. On ignorira sve osim svoje ovisnosti i pušenje stavlja ispred zdravlja svoje djece - stoji u obrazloženju sudske odluke. Navodi se da nije logično da djeca borave na mjestu koje se smatra rizičnim. 

U Španiji je od 2011. zabranjeno pušenje u javnim prostorima, u blizini bolnica, škola i dječijih igrališta te na aerodromima. U to vrijeme se smatralo da je riječ o jednom od najrestriktivnijih zakona protiv duhana, ali njime ipak nije riješen problem pušenja pred maloljetnicima na privatnim mjestima kao što su lični automobili ili domaćinstva, piše Avaz.

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana