15.2.2019. 15:34
Velika epidemija gripe u RS-u: Broj žrtava se povećao na 41
Dva pacijenta preminula su u Republici Srpskoj (RS) u posljednja dva dana od posljedica teške akutne respiratorne infekcije, podaci su Instituta za javno zdravstvo.

Univerzitetski klinički centar RS-a prijavio je da su pacijenti bili srednje i starije životne dobi, sa brojnim komorbiditetima kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa influence tipa A.

Od 21.januara u tom bh. entitetu je od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija umrla 41 osoba.

Kada su u pitanju oboljeli, uočava se značajan pad prijavljenih slučajeva sve tri grupe infekcija (ILI, ARI, SARI). Broj prijavljenih SARI slučajeva u Univerzitetskom kliničkom centru RS je uveliko smanjen.

-Ovakvi podaci najavljuju predstojeći pad aktivnosti virusa influence, što upravo i odgovara očekivanoj epidemiološkoj situaciji za period u kojem se nalazimo - navode iz Instituta za javno zdravstvo RS.

(Fena / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana