5.5.2019. 19:47
Njemački naučnici otkrili šta najgore utiče na zdravlje
Prema vodećem istraživaču, spavanje bi trebalo da bude vrijeme za rekreaciju, odmaranje i vraćanje energije.

Njemački istraživači su ispitali koje tri stvari imaju najnegativniji uticaj na vaše zdravlje, pa i stvaraju rizik od preuranjene smrti.

Nekoliko radnika s visokim krvnim pritiskom koji su praćeni skoro 18 godina i imaju stresan posao i loš san imali su tri puta veću vjerovatnoću da će umrijeti od srčanih bolesti od onih koji su dobro spavali i koji nisu imali problema na poslu.

– Čak 50 posto odraslih ima visok krvni pritisak. To je glavni faktor rizika za srčani udar, moždani udar, bolesti bubrega i preuranjenu kardiovaskularnu smrt. Brojne studije su otkrile povezanost između povećanog stresa na poslu i kasnijeg rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Poremećaji sna takođe su povezani s povećanim rizikom – kaže dr. Greg Fonarou, profesor kardiologije.

Prema vodećem istraživaču, spavanje bi trebalo da bude vrijeme za rekreaciju, odmaranje i vraćanje energije. Ukoliko imate stres na poslu, san vam pomaže da se oporavite. Nažalost, loš san i stres na poslu često idu ruku pod ruku, a u kombinaciji s hipertenzijom efekti su još pogubniji.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana