31.5.2019. 16:20
Nesvakidašnji događaj u Sarajevu: 'Glasnom šetnjom' obilježen Svjetski dan bez duhanskog dima
U sklopu obilježavanja Svjetskog dana bez duhanskog dima, danas je u Sarajevu upriličena 'glasna šetnja' te potpisivanje peticije za život bez duhanskog dima, pod motom 'Ne vidite se od dima, zato počujte glas nepušača'.

Nesvakidašnji događaj, kojim inicijativa 'Klima Bez Dima' obilježava Svjetski dan bez dima 31. maj, okupio je zagovornike zdravog načina života, uključujući i veći broj srednjoškolaca, uzrasta od 16 do 18 godina, koji su zajedno s profesorima i roditeljima ukazali na štetnost i posljedice pušenja.

Tim povodom, Aida Ramić-Čatak, federalna koordinatorica za kontrolu duhana i pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, novinarima je kazala kako bi akcije sličnog tipa trebalo održavati u kontinuitetu, pružajući šansu zdravlju.

Uz napomenu kako nema bezopasnog kontakta s duhanskim dimom, podsjetila je da je u proceduri donošenje zakona u toj oblasti, te da je prilika da sudionici događaja kažu veliko 'ne' duhanskom dimu i veliko 'da' za usvajanje tog zakona.

Prema pokazateljima aktuelnih istraživanja koje je predstavila, među školskom djecom uzrasta od 13 do 15 godina, 12,7 posto je pušača, a oko deset posto njih konzumira nargile i druge vrste duhanskih proizvoda, dok po nekim istraživanjima iz NVO-sektora, gotovo svaki drugi srednjoškolac potvrđuje iskustvo konzumacije nargila, koje su, također, obuhvaćene aktuelnim prijedlogom zakona.

Ramić-Čatak je, istovremeno, upozorila na ekspanziju nargila-barova, te pojavu da se otvaraju u blizini školskih objekata, odnosno javnozdravstveni problem konzumiranja tih proizvoda (nargila) te pomjeranje donje granice dobi konzumenata, koja se spustila na gotovo 11 godina.

To, kako je kazala, pokazuje da pripadnici sve mlađe populacije posežu za tim, ignorirajući izuzetno štetne posljedice, pritom izostavljajući iz vida da je konzumacija jedne nargile po količini sastojaka od ugljičnog monoksida do katranskih spojeva ravna gotovo 20 popušenih cigareta.

Potporu inicijativi i obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv duhanskog dima iskazala je i profesorica Srednje medicinske škole 'Jezero' u Sarajevu Elvedina Žiga, istaknuvši značaj permanentne edukacije cjelokupne populacije, a posebno mladih o štetnosti konzumiranja duhanskih proizvoda.

Ukazala je na teške posljedice po zdravlje koje pušenje uzrokuje, a u prvom redu na negativne učinke na kardiovaskularnom i respiratornom sistemu, uključujući i porast broja malignih oboljenja, te stvaranje dugotrajne ovisnosti.

Učenici - Alisa Šabić iz Prve bošnjačke gimnazije i Haris Redžović iz Srednje medicinske škole Jezero, medijima su kazali kako su došli podržati skup, potcrtavajući važnost edukacije i bavljenja sportom, te usvajanja zdravih životnih navika.    

Sudionici glasne šetnje nosili su transparente s porukama protiv pušenja, a na čelu kolone koja se, nakon okupljanja na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović, uputila ka platou BBI-centra bio je 'Sarajevo Drum Orchestra' koji su na taj simboličan način dali svoj glas nepušačima.

Na punktovima ispred BBI-centra, sudionici događaja su bili u prilici da potpišu peticiju za život bez duhanskog dima, a građanima je omogućeno i potpisivanje online peticije putem linka: bit.ly/klimabezdima.

'Glasna šetnja' organizirana je u saradnji sa sarajevskim srednjoškolcima, sportskim klubovima, udruženjima studenata, roditelja i građanima, a uz podršku Ministarstva zdravlja FBiH i Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Inicijativa 'Klima Bez Dima' je pokrenuta u sklopu projekta Smanjenja faktora zdravstvenih rizika u BiH koji podržava Vlada Švicarske, a implementira Svjetska banka (WB) u partnerstvu s resornim ministarstvima zdravstva, obrazovnim medicinskim ustanovama, sportskim klubovima i drugim lokalnim partnerima.

(Fena / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana