27.7.2019. 19:19
Ljetna ishrana – što više kuhanih obroka, oprezno s mlijekom
U ljetnem periodu, s visokim temperaturama ishrana djece treba da bude pravilna, a to podrazumijeva dobar izbor namirnica i pravilnu pripremu.

Neophodna ishrana za dojenče u prvih šest mjeseci života je majčino mlijeko. Ono je istovremeno i najidealnije, naročito u ljetnim mjesecima. Bakteriološki je ispravno i prema sastavu zadovoljava sve potrebe djeteta u prvih šest mjeseci života.

U toku jakih vrućina, kada je znojenje pojačano, bebi koja je na prirodnoj ishrani treba ponuditi i prokuhanu vodu. Kod beba koje su na adaptiranom mlijeku i kod onih malo starijih na mješovitoj ishrani, svaki obrok treba biti svježe pripremljen. Ovo se, naravno, odnosi i na pripremanje hrane i za djecu većeg uzrasta.

Pošto je jedan od uslova zdravlja pravilna ishrana, namirnice moraju biti raznovrsne, što znači da moraju biti zastupljene žitarice i proizvodi od njih, voće i povrće, bijelo meso, riba, mlijeko i mliječni proizvodi.

Mlijeko i mliječne proizvode pažljivo birajte, pazite gdje kupujete i kako ih čuvate.

U toplim danima djeci će najbolje prijati lakosvarljiva hrana, uglavnom kuhana, sa mnogo svježeg povrća u obliku salate i, naravno, voća.

U toku dana preporučljivo je nekoliko laganih obroka, bez grickalica između njih. Važno je ne preskakati doručak, kojim treba unijeti 40 posto dnevne kalorijske vrijednosti.

Djeci, ipak, treba dozvoliti da iz skupa ponuđenih namirnica odaberu one koje njima najviše odgovaraju.

Zbog visokih spoljnih temperatura, pojačanog kretanja i znojenja, dolazi do povećanog gubitka tečnosti pa ljeti stariojoj djeci nudite vodu ili nezaslađeni čaj.

VAŽNO

- Kremaste proizvode i voćne salate priremane van kuće treba izbjegavati.

- Kupujte industrijski proizveden sladoled.

- Mnogi uzročnici raznih zaraznih bolesti, bakterije i virusi, lako i brzo se razmnožavaju na povišenoj temperaturi i prenose se pute neispravnih namirnica te unose u organizam. Zato su ljeti česte infekcije organa za varenje, koje se mogu javiti i epidemijski.

- Obratite pažnju na higijenu ruku, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana