20.8.2019. 15:14
KS: Prijem pedijatara i specijalizacija za 18 novih ljekara za dječije bolesti
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo saopćilo je da nedostatak pedijatara rješava zapošljavanjem novih 12 specijalista za dječija oboljenja, što se očekuje do početka septembra, te se naglašava da 'zbog odlaska većeg broja pedijatara u penziju, ipak to neće biti dovoljno za optimalan rad'.

- Vlada KS i Ministarstvo zdravstva osigurali su dodatna sredstva u rebalansu budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za 18 novih pedijatrijskih specijalizacija. Zdravstvene ustanove imaju obavezu za to raspisati konkurse, u što kraćem periodu - navodi se.

Ministrica zdravstva KS Amela Sofić naglašava da 'borba sa zatečenim stanjem nedostatka pedijatara nije jednostavna, jer planirane i odobrene specijalizacije nisu realizirane godinama'.

- U fazi smo uvođenja sistema kadrovskog kontinuiteta i saniranja nedostatka procesa realizacije specijalizacija, iz prethodnih godina, uz poštivanje zakonskih propisa - kazala je ministrica Sofić.

Dodala je da su odlukom Ministarstva zdravstva i Vlade KS osigurana dodatna sredstva za prijem pet novih specijalista za Domove zdravlja.

Konkursna procedura prema svim zakonskim pravilima je, kako se navodi, pri kraju.

- Otvaranje pedijatrijskog odjela u Općoj bolnici 'Prim.dr.Abdulah Nakaš' značajno će popraviti situaciju, jer smo stvorili preduvjete i u toku je konkursna procedura za prijem sedam novih specijalista pedijatara. U toj ustanovi trenutno rade dva pedijatra. Time će se osigurati sekundarni nivo pedijatrijske djelatnosti i funkcionalno povezati s primarnim pedijatrima u Domovima zdravlja i onim na tercijarnom nivou u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo - kazala je ministrica Sofić.

U saopćenju podsjećaju da je 'pedijatrija specifična grana medicine, čija je oblast zdravstvena zaštita od rođenja do adolescentnog perioda' te ističu da 'zdravlje djeteta ne smije biti briga samo roditelja, nego cijelog društva'.

- Osigurali smo sredstva za 148 deficitarnih specijalizacija, za sve ustanove, od njih 18 budućih pedijatara. To je kumulativni broj nerealiziranih specijalizacija, iz prethodnog perioda - dodala je ministrica Sofić, prenosi Pres-služba KS.

- Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo hitnim i strateškim mjerama sanira zatečeni nedostatak kadrova u zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu - naglašava se.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana