8.9.2019. 18:03
Kućanski poslovi produžuju život
Dok ste bili djeca, jedna od stvari koju ste vjerovatno najviše mrzili bilo je pranje posuđa ili čišćenje sobe, što ne čudi, jer u kućanskim poslovima nema baš mnogo zabave. Ali, mišljenje bi vam se moglo promijeniti, jer vam, prema novijim istraživanjima, pospremanje i čišćenje može produžiti život.

Slaganje odjeće

Neko vrijeme ljudi su vjerovali da kućanski poslovi nisu dovoljni za održavanje zdravlja, ali to se vjerovanje razvilo zbog nedostatka informacija. Američki naučnici s Univerziteta u Bafalu otkrili su da čak i aktivnosti poput slaganja odjeće ili čišćenja poda mogu znatno pridonijeti boljem i dužem životu.

Istraživanje je provedeno na 6.000 žena u dobi od 63 do 99 godina. Naučnici su prikupljali podatke o dnevnoj tjelesnoj aktivnosti sedam dana, a zatim su ljekari pratili njihovo zdravstveno stanje tri godine.

Prema rezultatima, žene koje su dnevno provele oko 30 minuta odrađujući lagane kućanske poslove, kao što je slaganje odjeće, imale su za 12 posto manji rizik od ranije smrti u poređenju s onima koje nisu radile ništa. Stopa smrtnosti bila je još niža među učesnicama koje su redovno obavljale veći broj kućanskih poslova ili neke od težih aktivnosti.

Starije žene

Povećanje stope očekivanog životnog vijeka u ovom slučaju iznosilo je oko 39 posto. Istraživači su istakli da su rezultati podjednaki za žene bilo koje dobi, kulture i tjelesne težine. Iako se istraživanje koncentriralo na starije žene, autori navode da se to se odnosi i na mlađe generacije.

Koliko trošite kalorija

- Čišćenjem kade izgubite 100 kalorija

- Ručnim pranjem rublja izgubite 78 kalorija

- Pranjem suđa izgubite do 560 kalorija

- Usisavanjem izgubite 90 kalorija

- Brisanjem prašine izgubite 25 kalorija

- Peglanjem izgubite 420 kalorija

- Čišćenjem podova gubite 145 kalorija

- Čišćenjem prozora 334 kalorije

Neka bude zabavno

Raščišćavanje, čišćenje, organiziranje… nisu svima ove aktivnosti jednako zabavne. Neki jedne vole više od drugih, a nekima se nijedna ne sviđa i smatraju ih nužnim zlom. Da biste se ipak motivirali za obavljanje zadataka, možete ih učiniti zabavnim na nekoliko načina, od muzike do fotkanja.

Ojačajte srce

Pospremanje kreveta, pranje veša, peglanje ili brisanje prašine te kupovina namirnica, penjanje stepenicama i ostali rutinski kućanski poslovi popravit će opću izdržljivost i ravnotežu srčanog bolesnika te smanjiti osjećaj nemoći. Osim toga, tijelu će vratiti snagu i ojačati srce, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana