22.9.2019. 18:29
Pacijenti u komi pomogli da naučnici riješe osnovnu zagonetku mozga
Naučnici procjenjuju da oko 40 posto pacijenata koji su u komi zapravo može da bude svjesno, o čemu svjedoče najnovije dijagnostičke metode, koje omoguc´avaju da se proceni aktivnost neurona u realnom vremenu.

Jedan od primjera je Munira Abdula, koja je imala saobraćajnu nesreću 1991. godine. Zbog ozbiljnog oštećenja mozga bila je u vegetativnom stanju, ali porodica je nastavila sa njenim liječenjem, prenosi Sputnjik.

Pacijentkinja je 2017. godine prebačena u specijalizovanu kliniku u Njemačkoj. Poslije 27 godina provedenih u komi, ona se probudila.

Kako saopštava BBC, čak je u stanju da pomalo komunicira sa svojom rodbinom. Iako je to rijedak slučaj, normalan život nakon toga ipak nije moguć zbog velikog oštećenja mozga.

Trougao svijesti

Koma je potpuni gubitak svijesti. Čovjek ne reaguje na spoljašnje stimulanse, ne može da se kreće, sva aktivnost mozga je zaustavljena. Međutim, osoba je i dalje živa. Obično je takvo stanje posljedica teških mehaničkih oštećenja mozga: usljed nesreće, pada sa velike visine ili moždanog udara.

Neuronska mreža

Naučnici sa Medicinskog fakulteta sa Harvarda otkrili su 2016. godine u moždanom stablu dio veličine dva kubna milimetra, koja stupa u interakciju sa neuronima iz korteksa. Ruski biolog Vladimir Kovaljzon nazvao ga je „mestom u kome se nalazi duša“.

Autori rada su pregledali 36 pacijenata sa teškim oštećenjem moždanog stabla, od kojih je 12 bilo u komi. Sa naizgled identičnim stanjem, neki su bili svjesni, a drugi nisu. Magnetna rezonantna tomografija ukazala je na dio moždanog stabla u lijevom dijelu mozga, čije oštećenje dovodi do kome. To mjesto je u interakciji sa dvije regije moždane kore.

Ako je „mjesto gdje se nalazi duša“ u moždanoj kori oštećeno, veza između područja u korteksu je prekinuta i mozak prestaje sa radom. Stanje budnosti i razumijevanje okoline su dva ključna stanja koja određuju svijest.

Naučnici sa klinike pri Univerzitetu u Ajovi smatraju da se svijest takođe oslanja na hipotalamus ili bazalni prednji mozak. Od njihovog stanja zavisi budnost.

Naime, kod 33 pacijenta je nakon moždanog udara bio oštećen talamus. Četvoro njih se nalazilo u stanju kome. Ispostavilo se da je njihov mozak značajno oštećeniji, jer su, osim talamusa, kod njih oštećeni i hipotalamus i moždano stablo, prenose Nezavisne.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana