2.10.2019. 17:50
Upozorenje Sarajlijama: U zraku još prisutan polen ambrozije
Iz Centra za ekologiju i prirodne resurse - Akademik Sulejman Redžić Prirodno matematičkog fakulteta u Sarajevu i Laboratorije za palinologiju potvrdili su da je u zraku još prisutan polen visoko alergene biljke ambrozije.

Pokazuju to rezultati mjerenja polena u zraku na mjernim stanicama Pofalići i Stari Grad, navodi se u saopćenju.

- Skrećemo pažnju osjetljivim grupama stanovništva da još uvijek postoji opasnost od pojave alergija izazvanih polenom ambrozije, koja još uvijek cvjeta. U tom pogledu, osobama koje su alergične na polen ambrozije preporučuje se izbjegavanje ruderalnih i ostalih napuštenih površina, te što češći boravak u planinskim i šumskim ekosistemima, a oni koji imaju učestale alergijske reakcije trebaju se obratiti ljekaru - navode iz Centra.

Na osnovu redovnih sedmičnih izvještaja koji su ukazivali na povećanu koncentraciju polena te alergene biljke u zraku, te potrebe da se intenzivira njeno uklanjanje i bezbjedno odlaže prikupljena biomasa, reagovalo je i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Još početkom proteklog mjeseca Ministarstvo se obratilo Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove za zahtjevom da se izvrši hitna kontrola svih subjekata zaduženih za provođenje mjera sprečavanja širenja i uništavanja ambrozije u skladu sa važećom Odlukom.

- Inspekcijski nadzor je potrebno usmjeriti prema vlasnicima, odnosno korisnicima evidentiranih poljoprivrednih i ruderalnih površina (pokraj puteva, uz ceste, željezničke pruge, na obalama potoka i rijeka, u napuštenim vrtovima, na nekultiviranim mjestima, gradilištima i sl.), te naložiti hitne mjere mehaničkog uništavanja ove izuzetno alergene biljne vrste. Po prijavama građana, staništa ambrozije su uočena iza institucija BiH na Marijin dvoru, iza Alta šoping centra, uz zaobilaznicu iznad grada, uz ceste prema Buća Potoku, Rajlovcu, kao i duž ceste i pruge u općini Hadžići, uz puteve prema Bjelašnici i Igmanu, u Babinom dolu - navedno je.

(Fena / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana