14.10.2019. 8:35
Rano otkrivanje karcinoma dojke izlječivo u 90 posto slučajeva
Radica Lasić, predsjednica Udruge žena liječenih od karcinoma dojke "Narcis" Široki Brijeg izjavila je kako je u 90 posto slučajeva rano otkrivanje karcinoma dojke izlječivo i pritom upozorila na važnost educiranja žena kada je u pitanju ova opaka bolest.

 Potrebno je da žene starije od 40 godina idu na mamograf, a one mlađe na ultrazvuk, ali i da vrše svakodnevne samopreglede, kazala je Lasić u razgovoru za Fenu i naglasila kako Udruga "Narcis" u cilju smanjenja ove bolesti održava i predavanja u svim srednjim školama ZHŽ-a.

 Mjesec listopad, koji je u znaku borbe protiv ove opake bolesti, Udruga "Narcis" obilježava raznim aktivnostima.

 - Listopad uvijek obilježavamo raznim aktivnostima, a počinjemo sa šetnjom za ozdravljenje koja se već 12 godina održava u Sarajevu. Tu je i Dan roze vrpce, razna predavanja, druženja, a jako bitno je osvjetljavanje crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u rozu boju, u sklopu osvjetljenja poznatih bh. građevnina - kaže Lasić.

 Udruga "Narcis", osnovana 2004. godine, registrirana je u Širokom Brijegu, a aktivna na podučju cijele Zapadnohercegovačke županije.

 - Udruga okuplja žene operirane i liječene od karcinoma dojke. I ja sam to prošla još prije 18 godina. Broj članica udruge varira. Moram napomenuti da su sve članice iz Širokog Brijega i da se svim srcem trudimo svojim radom pokriti sve gradove naše županije. Trenutno je aktivno 20 žena - istaknula je Lasić i dodala kako su ih u protekle dvije godine napustile četiri žene, koje su nažalost izgubile bitku.

 Ističe kako žene dolaze u udrugu na samom početku bolesti, ostaju u njoj ili odlaze nakon izvjesnog vremena. Pruža ima se psihološka pomoć kroz grupne razgovore ili kroz razgovor s psihologom, ali i obična druženja, odlaske na večeru i tomu slično. 

 U cilju smanjenja ove opake bolesti Lasić ističe važnost educiranja žena jer, ističe, ono što je najbitnije je činjenica da je rano otkriveni rak dojke u 90 posto slučajeva izlječiv. 

 Lasić kaže kako je vrlo važno vidjeti ženu da diše punim plućima nakon što je izgubila ono što je čini ženom.

 - Udruga "Narcis" kao i sve takve udruge, osnovana je zbog psihološke podrške oboljelim ženama. Najveća sreća jednoj ženi koja je suočena s teškom bolešću, koja gubi ono što je čini ženom, dojku, menstruaciju, kosu, a ne rijetko i maternicu, jajnike i koja je sve to prošla i živi, i to punim plućima - kaže Lasić. 

 Pored mjeseca listopada, članice udruge u cilju borbe protiv ove opake bolesti, obilježavaju i Dan narcisa (prvi dan proljeća i dan novog rađanja). 

(Fena / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana