14.11.2019. 19:45
OBS-Veliki odziv građana za preglede na Svjetski dan borbe protiv dijabetesa
Odjeljenje za interne bolesti Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' Sarajevo organiziralo je danas akciju preventivnih pregleda pacijenata kojima je kontrolirana visina šećera u krvi, a dobili su i korisne informacije o preventivi i liječenju dijabetesa - bolesti koja je u svijetu ali i u BiH u stalnom porastu.

Akcija je organizirana na Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, koji se obilježava svakog 14. novembra. Tokom akcije je ukupno pregledano 110 građana, među kojima je bilo i onih kojima je prvi put otkriveno da boluju od dijabetesa te su upućeni na dodatne pretrage. Nekim pacijentima je predložena promjena terapije jer im je dijabetes loše regulisan.

Među prvima akciji se odazvao Zehro Ćehović, dugogodišnji dijabetičar. Kaže da mu je to bila prilika da se detaljnije posavjetuje sa ljekarom o svim aspektima bolesti kao i o toku svog liječenja.

Vezira Memić, prvi put je kontrolisala šećer. Nakon nalaza i razgovora sa doktoricom dobila je, kaže, korisne upute o načinu prehrane koja će joj pomoći da drži šećer pod kontrolom.

Današnju akciju u Općoj bolnici podržala je i partnerska kompanija 'Klas' i za sve učesnike podijelila specijalizirani hljeb za dijabetičare, certificiran i kontroliran od Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Današnju akciju realizirao je medicinski tim Odjeljenja za interne bolesti u sastavu dr. Elza Krdžović, dr. Alma Mujanović-Narančić, dr. Jasna Ibrahimović-Pašić, medicinska sestra Valentina Dervišbegović i medicinski tehničar Edin Radovović.

- Za petak, od 10 do 13 sati, najavljena je akcija besplatnog pregleda pacijenata povodom Svjetskog dana borbe protiv opstruktivnih bolesti pluća. Građani će moći besplatno uraditi jednostavan i bezbolan test, kojim se mjeri funkcija pluća (spirometrija), a tim pregledom može se utvrditi boluju li od hronične opstruktivne bolesti pluća, čak i prije nego se simptomi razviju. Iz Opće bolnice pozivaju građane da se u velikom broju odazovu i na ovu akciju - navode iz Pres službe Opće bolnice.



(FENA / Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana