3.12.2019. 14:52
Hipertenzija opasnija za žene
Povišenje krvnog pritiska rezultira izraženijim povećanjem rizika za moždani udar kod žena nego kod muškaraca, sugerira istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Hypertension. Američki naučnici s Brown University su se koristili podacima prikupljenima od oko 26000 ispitanika prosječne dobi 66 godina.

Pokazalo se kako paralelno s povišenjem krvnog pritiska rizik za moždani udar raste gotovo dvostruko brže kod žena nego kod muškaraca. Visoki krvni pritisak je najčešći promjenjivi faktor rizika za moždani udar, jedan od najčešćih uzroka smrti u razvijenim zemljama, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana