6.12.2019. 18:20
Kampanja o servisu personalne asistencije za osobe sa invaliditetom: 'Šta za vas znači sloboda'
Kampanju „Šta za vas znači sloboda?“ provodi organizacija Bosnian Doctors for Disabled, koja od svog osnivanja 2013. godine u suradnji sa organizacijom Austrian Doctors for Disabled i ostalim donatorima osigurava servis personalne asistencije za 20 osoba sa invaliditetom u BIH. Maloljetnim korisnicima pružamo mogućnost da angažuju asistente za podršku i asistente u nastavi.

Zašto smo pokrenuli kampanju „Šta za vas znači sloboda?“ 

Naša organizacije već šest godina uz pomoć austrijske sestrinske organizacije Austrian Doctors for Disabled i drugih donatora mukotrpno održava servis aktivnim kako bismo nastavili pružati podršku našim korisnicima. Međutim, naša lista čekanja se širi i sada na njoj imamo preko 100 osoba sa naježim invaliditetom, donatori unatoč izvanrednim rezultatima polako gube entuzijazam za pružanje podrške. Glavni razlog je taj što država, entiteti, kantoni nemaju interesa da investiraju u svoje građane, pa zašto bi oni. Upravo je to servis personalne asistencije investicija u ljude! Što ćemo vam objasniti u nastavku. Cilj kampanje je upoznavanje donosioca odluka, ali i cjelokupne BiH javnosti sa prednostima koje bi donijelo uvođenje personalne asistencije kao servisa podrške u lokalne zajednice BiH. 


Zašto smo kampanju nazvali „Šta za vas znači sloboda?“ 

U bilo kojem razgovoru između nas i naših korisnika kada bismo pitali šta je za njih / nas servis personalne asistencije bez obzira kakva je konstrukcija rečenice bila, u njoj bi se uvijek našla riječ sloboda. Zamislite da za svaku vašu aktivnost, pokret od jutra do mraka, morate moliti nekoga za pomoć i ovisiti o dobroj volji, vremenu obitelji i prijatelja. A sada zamislite da možete zaposliti osobu da vam asistira u svemu za što se inače oslanjate na dobru volju prijatelja, obitelji. Možete se obući, spremiti, izaći, školovati se, zaposliti se, putovati, baviti se sportom i sve to zahvaljujući personalnoj asistenciji. Da li je to sloboda? Sloboda da preuzmete uzde svoga života i sudbine u svoje ruke!


Želimo da svi razmislite Šta je za vas sloboda? Zapitajte se na šta vas asocira riječ sloboda onda ćete bolje razumjeti i našu priču! 

Koncepcija kampanje Prvi korak u kampanji je bio organizovati nagradnu igru tokom koje bi učesnike zamolili da nam odgovore na pitanje: Šta za vas znači sloboda?/What is your freedom? 

U nastavku smo objavljivali i nastavljamo objavljivati video, facebook priče, foto priče o iskustvima osoba sa invaliditetom, ali i priče osoba koje rade kao personalni asistenti. Kroz kampanju želimo naglasiti da od servisa personalne asistencije nemaju dobrobit samo osobe sa invaliditetom već i društvo u cijelini. 

Kako? 

Osoba sa invaliditetom zapošljava osobu kao personalnog asistenta = jedna osoba zaposlena. Osoba sa invaliditetom je samostalna školuje se, usavršava, zapošljava = dvije osobe zaposlene. Obitelj se rasterećuje, roditeliji koji su do sada vodili brigu o članu obitelji sa invaliditetom sada mogu posvetiti se svojim obavezama, zaposliti se = životni standard raste. Minimalo četiri osobe imaju koristi što je jednoj osobi osiguran SERVIS PODRŠKE KROZ PERSONALNU ASISTENCIJU.

Zakonska osnova kampanje KONVENCIJA O PRAVIMA OSOBA SA INVALIDITETOM 

član 19

Samostalni život i uključenost u lokalnu zajednicu Države potpisnice ove Konvencije priznaju jednako pravo svim osobama sa invaliditetom na život u zajednici, s pravom izbora jednakim kao i za druge osobe, te će poduzeti učinkovite i odgovarajuće mjere kako bi olakšale osobama sa invaliditetom puno uživanje ovoga prava i punog uključenja i sudjelovanja u zajednici, uključujući i osiguranje sljedećeg: 

(a) mogućnosti da osobe sa invaliditetom odaberu svoje mjesto boravka, gdje i s kim će živjeti, na ravnopravnoj osnovi s drugima, te da nisu obvezne živjeti bilo kojim nametnutim načinom života; 

(b) pristupa širokom rasponu usluga koje različite službe podrške pružaju osobama sa invaliditetom u njihovom domu ili ustanovama za smještaj, uključujući personalnu Page 3 of 3 asistenciju potrebnu za podršku življenju i za uključenje u zajednicu, kao i za sprječavanje izolacije ili isključenosti iz zajednice; 

(c) ravnopravnog pristupa osoba sa invaliditetom uslugama, objektima i prostorima namijenjenima općoj populaciji, te njihove primjerenosti potrebama osoba s invaliditetom.


(Admir Oručević)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana