21.1.2020. 17:44
Britanski naučnici na tragu pronalaska univerzalnog lijeka za rak, a ključ se skrivao u ljudskoj krvi
Naučnici sa Univerziteta u Cardiffu otkrili su metodu za ubijanje stanica raka prostate, dojki, pluća i drugih vrsta u laboratorijskim uvjetima.

Otkriće, objavljeno u časopisu Nature Immunology, još nije testirano na pacijentima, ali naučnici vjeruju da ima "jako velik potencijal".

Naš imunološki sistem prirodno nas štiti od infekcija, a napada i stanice raka. Naučnici traže "nekonvencionalne" i još nepoznate načine na koje imunitet napada tumore.

Naučnici iz Cardiffa otkrili su T-stanicu u ljudskoj krvi. To je stanica imunološkog sistema koja može u tijelu naći prijetnju koju treba eliminirati.

Pronalazak lijeka
Bit je u tome da bi ta stanica mogla napadati i razne vrste tumora.

Postoji šansa da bi se na taj način mogli liječiti svi pacijenti, rekao je profesor Andrew Sewell za BBC.

Do sada niko nije vjerovao da bi to moglo biti moguće, dodao je.

To povećava izglede za pronalazak lijeka za sve vrste raka, odnosno samo jedne vrste T-stanice koja bi mogla uništiti mnoge različite vrste raka u populaciji.

T-stanice imaju receptore na svojoj površini koji im omogućavaju da hemijskim putem prepoznaju stanice raka.

Naučnici iz Cardiffa otkrili su T-stanicu i njezin receptor koji može pronaći i eliminirati širok spektar tumorskih stanica u laboratoriju, uključujući stanice raka pluća, kože, krvi, debelog crijeva, dojke, kostiju, prostate, jajnika, bubrega i grlića maternice.

Ključno je to što zdrave stanice ne dira, a kako se to tačno događa, još se istražuje.

Taj specifični receptor T-stanice reaguje na molekulu MR1, koja se nalazi na površini svake stanice u ljudskom tijelu. Vjeruje se da MR1 upozorava imunološki sistem na promijenjeni metabolizam u tumorskoj stanici.

Mi smo prvi opisali T-stanicu koja pronalazi MR1 u stanicama raka, to još niko nije učinio, ovo je prvi put, rekao je naučnik Garry Dolton.

Terapije za rak koje se temelje na T-stanicama već postoje i razvoj imunoterapije jedno je od najuzbudljivijih naučnih područja.

Najpoznatiji je primjer liječenje CAR-T stanicama, odnosno T-stanicama pacijenta koje su genetički modificirane kako bi pronalazile i uništavale rak.


Sintetički receptori

CAR-T daje jako dobre rezultate i neki pacijenti iz terminalne faze mogu preći u potpunu remisiju.

No, pristup je jako personaliziran i djeluje samo kod jako ograničenog broja vrsta raka u kojima postoji jasna meta za T-stanice, kao što je leukemija.

Naučnici iz Cardiffa vjeruju da bi njihova metoda mogla dovesti od "univerzalnog" lijeka za rak.


Kako bi metoda funkcionisala u praksi?

Od pacijenta bi se uzimao uzorak krvi iz kojeg bi se izdvajale T-stanice i genetički modificirale kako bi ih se reprogramiralo da na svojoj površini stvaraju posebne sintetičke receptore za pronalazak raka.

Tada bi ih se uzgojilo u velikom broju u laboratoriju i vratilo pacijentu. Jednako kao i kod CAR-T terapije.

No, metoda je za sada testirana samo na životinjama i na stanicama u laboratoriju, a prije testiranja na ljudima potrebna su daljnja istraživanja, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana