26.1.2020. 21:58
Kada uzimati ricinusovo ulje?
Ricinusovo ulje vrlo je gusto i specifičnog okusa, zbog čega ga je mnogima teško progutati. Kako biste ga učinili prihvatljivijim i zamaskirali neugodan okus, možete ga prethodno ohladiti u hladnjaku pa pomiješati s voćnim sokom ili mlijekom i popiti.

Uobičajena doza koja se koristi za laksativni učinak je 15 ml, odnosno tri čajne kašičice ulja. Ulje se može koristiti u trajanju do sedam dana. Obično se uzima tokom dana zbog relativno brzog vremena djelovanja u odnosu na druge laksative.


Smanjenje funkcije

Naime, u većini slučajeva potrebna su mu dva do tri sata, a rjeđe šest, za iskazivanje laksativnog učinka pa se ne preporučuje uzimati ga prije spavanja jer bi vas mogao probuditi usred noći kada počne djelovati.

Dugotrajno korištenje stimulirajućih laksativa može kao posljedicu imati smanjenje normalne funkcije i pokretljivosti crijevnih mišića jer se crijeva naviknu imati vanjski izvor poticanja kontrakcije. U ovom slučaju to je ricinoleična kiselina. Kao posljedica gube se mehanizmi koji inače potiču pokretanje crijeva, što naposljetku može dovesti do pojave hronične konstipacije.

Agencija za hranu i lijekove SAD-a (engl. FDA) ne preporučuje korištenje ricinusovog ulja trudnicama zbog mogućeg štetnog učinka na fetus.


Nigerijski znanstvenici S. A. Salami i Y. Raji na eksperimentalnim su štakorima u istraživanju objavljenom 2015. godine pokazali negativan učinak korištenja ricinusovog ulja u trudnoći. Ricinusovo ulje djeluje kao endokrini disruptor, što znači da utječu na hormonsku ravnotežu u organizmu. To se može negativno odraziti na razvoj fetusa.

Osobe koje također ne bi trebale koristiti ricinusovo ulje, niti druge laksative su osobe koje imaju rektalno krvarenje, snažnu i iznenadnu bol u abdomenu, simptome upale slijepog crijeva, mučninu i povraćanje, djeca mlađa od šest godina. Djeci starijoj od šest godina i osobama koje su na redovnoj terapiji lijekovima ne bi se trebalo davati ricinusovo ulje bez prethodnog savjetovanja s ljekarom.


Gusto ulje

Ricinusovo ulje ne preporučuje se uzimati uz sljedeće lijekove: diuretike, antibiotike (uključujući tetracikline), antikoagulanse, lijekove za srce, lijekove za kosti. Ovo ulje djeluje kao laksativ. To znači da povećava pokretljivost crijeva i ubrzava prolazak sadržaja kroz crijeva. Zbog toga smanjuje apsorpciju nutrijenata u crijevima. Može uzrokovati grčeve i dijareju. Ricinusovo ulje gusto je ulje dobiveno iz biljke ricinus. Može se koristiti u slučaju probavnih poteškoća. Ricinus, latinskog naziva Ricinus communis, biljka je koja potječe iz Afrike ili Indije, a danas je rasprostranjena u cijelom svijetu, prenosi Oslobođenje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana