14.2.2020. 15:10
Na KCUS-u urađena iglena biopsija gušterače pod kontrolom endoskopskog ultrazvuka
Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS) saopćio je da je, na Klinici za gastroenterohepatologiju, prvi put je urađena fino iglena biopsija promjene u tkivu gušterače pod kontrolom endoskopskog ultrazvuka (EUS - FNB).

- To je prvi zahvat tog tipa urađen u Bosni i Hercegovini, a u regiji se radi samo u nekim centrima u Hrvatskoj i Sloveniji - navodi se.

Doktor Vedad Papović izveo je taj zahvat, zajedno sa timom anesteziologa i  endoskopskih sestara. Po njegovim riječima ranije je rađena fino iglena aspiraciona punkcija (FNA), čime je uziman uzorak samo za citološku analizu.

Nabavkom najsavremenijih finih igala, adekvatne opreme i aparata odsad je u primjeni i EUS – FNB. Time je omogućeno uzimanje uzorka, koji se šalje na detaljniju patohistološku obradu.

- Zahvaljujući primjeni najsavremenije opreme i stručno educiranom kadru omogućena je znatno pouzdanija dijagnostika bolesti probavnog sistema.

Osobito bolesti gušterače, bilijarnog stabla i jetre (biliopankreatična patologija). Tom metodom je moguće tačno detektovati vrstu karcinoma i odrediti optimalnu terapiju za svakog pacijenta. Pravilna i pravovremena dijagnostika, uz adekvatnu terapiju ključni su u liječenju  - ističe dr.Papović.

Doktor Papović dodaje da zahvat u prosjeku traje tridesetak minuta. Prva pacijentica ima 62 godine, iz Sarajeva.

- Kod te pacijentice postojala je sumnja na karcinom gušterače, s vjerojatnim metastazama u jetri. Trenutno stanje pacijentice i ranije urađena dijagnostika isključuju operativni tretman tako da će pacijentica biti kandidat za sistemsku onkološku terapiju. U ovom slučaju uzorak dobiven fino iglenom biopsijom je od presudnog značaja za patohistološku analizu i određivanje adekvatne terapije u daljem liječenju - ističe dr. Papović.

Kako je najavljeno, u narednih mjesec dana na Klinici za gastroenterohepatologiju počet će se raditi i radiofrekventna ablacija kod oboljenja jednjaka (Barettov jednjak).

Radi se o ablaciji (spaljivanju) izmijenjene sluznice jednjaka, koje se smatra prekancerozom odnosno stanjem iz kojeg se može razviti karcinom.

Pripreme za uvođenje tog zahvata u rad su u toku. Educiran je kadar te nabavljena potrebna oprema.

Generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović navodi da je uvođenje novih procedura i metoda imperativ 'želimo li ići u korak sa savremenim medicinskim tokovima'.

Kaže da je, nabavkom najsavremenijih aparata i opreme i planskim provođenjem edukacija, znatno proširen spektar dijagnostičkih i terapijskih usluga.

- Sve aktivnosti i projekti u KCUS realiziraju se shodno prioritetima i detaljnim analizama i izvještajima s klinika. Širenjem spektra usluga direktno ćemo spriječiti izmještanje bolesnika, na liječenje izvan Bosne i Hercegovine. Prvi smo i jedini koji nude određene dijagnostičke i terapijske usluge u našoj zemlji,  zbog čega se za liječenje u KCUS sve više odlučuju i pacijenti iz susjednih zemalja.

Uvođenjem fino iglene biopsije, na Klinici za gastroenterohepatologiju, napravili smo veliki iskorak u dijagnosticiranju i liječenju malignih oboljenja. U posljednje četiri godine znatno smo unaprijedili rad svih klinika.

KCUS je postao prepoznatljiva zdravstvena ustanova u regionu. Opredijeljeni smo za unaprjeđenje kvalitete zdravstvenih usluga, što svakodnevno potvrđujemo uspješno realiziranim projektima. Svaki projekt KCUS  je stepenica više u jačanju zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini - izjavila je prof.dr. Izetbegović.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana