29.4.2020. 16:47
Vrijeme je za uklanjanje ambrozije koja ljudima sa alergijama pravi ogromne probleme
Inspektorat poljoprivredne,vodne i šumarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo poziva građane i pravne subjekte da na svojim imanjima, u vrtovima i voćnjacima, kao i površinama kojima upravljaju, već počnu sa aktivnostima uništavanja izuzetno alergene korovske biljke ambrozije.

Suzbijanje i uništavanje ambrozije vrši se na površinama poljoprivrednog, šumskog, građevnog i vodnog zemljišta, saopćeno je iz KUIP-a KS.

Napominju i da je zbog invazivnog širenja i izazivanja alergijskih reakcija kod velikog broja ljudi u BiH od 2011. godine na snazi Odluka o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanja korovske biljne vrste - ambrosia. Odredbama te odluke propisane su mjere za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije, te utvrđena odgovornost osoba zaduženih za provođenje mjera i određen nadzor nad njenim provođenjem.

Tokom vegetacijske sezone ambroziju je nužno, u više navrata, u periodu od aprila do kraja juna, a prije fenološke faze cvjetanja, pa sve do oktobra, uklanjati i suzbijati mjerama kao što su agrotehničke: obrada tla i pravovremena sjetva; mehaničke: čupanjem, okopavanjem, redovitom košnjom te hemijskim: upotrebom učinkovitih herbicida za suzbijanje ambrozije.

Najbolji način uklanjanja ambrozije je čupanje biljke s korijenom prije nego počne cvasti, jer se cvjetanjem raspršuje i povećava koncentracija peludi u zraku, a samo 20-30 peludnih zrnaca dovoljno je za pojavu alergijske reakcije.

Mjere za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije provode: vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta - obrađenog i neobrađenog (njive, voćnjaci, vinogradi, vrtovi i bašte, livade i drugo) i zapuštenih površina poljoprivrednog zemljišta; vlasnici i korisnici šumskog zemljišta (šuma i lovišta); vlasnici i korisnici građevnog zemljišta - izgrađenog i neizgrađenog; subjekti koji upravljaju vodotocima i kanalima i površinama uz vodotoke i kanale; subjekti koji održavaju površine uz javne puteve, ceste i željezničke pruge; subjekti koji upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima grobljima i drugim zelenim površinama te vlasnici i korisnici zapuštenih zemljišnih površina pored puteva, staza, kao i utrina, degradiranih pašnjaka, zapuštenih parkova, iskrčenih mjesta u šumama.

Provedbom mjera navedene odluke prema vlasnicima, korisnicima i subjektima zemljišta na kojem raste ambrozija, a za koje se inspekcijskim nadzorom utvrdi da ne preduzimaju mjere suzbijanja i uništavanja ambrozije, poduzimaće se mjere shodno zakonskim propisima, navodi se u saopćenju KUIP-a KS. 

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana