3.5.2020. 19:29
Dirljivo pismo medicinske sestre porodicama oboljelih od koronavirusa
Medicinska sestra Rebecca Heseltine, koja radi u jednoj londonskoj bolnici, često se nađe u situaciji da mora odvraćati članove porodice koji žele posjetiti svoje voljene.

Zbog toga im je odlučila posvetiti dirljivo pismo u kojem im nastoji dati do znanja da zna kroz šta prolaze i koliko se trudi oko njihovih najmilijih.

"Molim vas, znajte da vas pamtim, da mislim na vas. Znajte da nam ne smeta i da nas ne gnjavite ako zovete četiri puta u smjeni kako biste se raspitali za bolesnu voljenu osobu. Puno nam je draže ako ne bdijete noću zbog brige jer bismo mi činili isto na vašem mjestu. Znajte da razumijemo koliko vas frustrira što ih ne možete posjećivati, ali znajte da je to zbog vaše zaštite. Pokušajte se ne ljutiti na nas. Mi nismo ovo tražili i nismo izmislili pravila.

Znajte da se brinemo za vaše majku, oca, brata, sestru ili prijatelja sad još malo bolje. Da im se možda malo više posvećujemo dok ih peremo, donosimo im čaj ili samo razgovaramo s njima koju minutu duže kako bismo ih umirili, da smo uz njih.

Nadam se da znate da ćemo pokušati sve srediti ako dođe do promjene. Sve pažljivo mjerimo i promatramo da bismo bili sigurni da radimo sve moguće da sve to sretno završi. Slušamo ih kad nam govore kako se osjećaju, ili kad su uznemireni i uplašeni. Odrekli smo se luksuza društvene distance kako bismo im mogli prići i držati ih za ruku.

Znajte da ćemo vas nazvati ako posumnjamo na to da im se stanje pogoršava. Želimo da budete obaviješteni o tome šta se događa, čak i ako to nije vijest koju ste priželjkivali čuti i želimo isto kao i vi da možete biti ovdje i utješiti svoje voljene. Znajte da ćemo rastegnuti žice na našim starim telefonima preko sobe kako biste mogli razgovarati s njima i da ćemo okrenuti nebo i zemlju kako biste im barem mogli čuti glas. Znajte da se nikad nećemo naviknuti na to da vas zovemo s lošim vijestima.

Morate znati da ćemo biti s njima dok vi ne budete mogli doći. A ako i ne budete, znajte da ćemo držati mobitel dok pokušavate naći riječi kojima biste se oprostili. Znajte da činimo sve što možemo da im osiguramo udobnost, da su voljeni i da nikad neće biti sami.

Možda ne znate da se skrivamo u toaletu i plačemo, da se moramo smiriti prije nego što se vratimo k njima. Nema tog pljeskanja ni dostave hrane ni objava na Facebooku koji bi nas pripremili na katastrofu s kojom se suočavamo svaki dan. Razumijemo vas, brinemo se i ne zaboravljamo da ste i vi važni.

Bit ćemo ondje, za vas i ljude koje volite sve do samo kraja. To je ono što radimo", napisala je u pismu koje je objavio Mirror.


(Nermana Crnčalo)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana