20.5.2020. 14:58
Agencija za vodno područje rijeke Save: Nije utvrđeno povećano prisustvo arsena u Željeznici u Sarajevu
Agencija za vodno područje rijeke Save objavila je, povodom medijskih napisa o pojavi "arsena u vodotoku Željeznica", koji javnosti daju pogrešne i alarmantne informacije o ugroženosti ljudskog zdravlja, da uvidom u rezultate monitoringa kvaliteta vode rijeke Željeznice koje provodi Agencija nije utvrđeno povećano prisustvo arsena u površinskim vodnim tijelima tog vodotoka.

Ističu da je ono što je procijenjeno kao specifično zagađenje kod tih subjekata su termalna kontaminacija, sulfati i hloridi i oni su su bili praćeni i analizirani u sklopu monitoringa otpadnih voda u prethodnom periodu.

- Niti jedan u medijima spomenuti pravni subjekt (Termalna rivijera d.o.o. Sarajevo i HBRD Hoteli llidža d.d.) koji zahvata i koristi termo-mineralnu vodu na području općine Ilidža, a koju nakon korištenja ispušta u Željeznicu, ne posjeduje važeću vodnu dozvolu za ispuštanje tehnoloških otpadnih voda koju izdaje Agencija za vodno područje rijeke Save - navedeno je iz te institucije.

Dodaju da su zahtjevi oba pravna subjekta podneseni Agenciji za vodno područje rijeke Save odbijeni iz razloga što svoj podnesak nisu dopunili traženom dokumentacijom neophodnom u postupku određivanja činjenica bitnih za donošenje odgovarajuieg vodnog akta.

Nakon saznanja dobivenih od KJKP "Vodovod i kanlizacija" d.o.o. Sarajevo o mogućem prisustvu arsena u otpadnim vodama navedenih pravnih subjekata, posebna pažnja u postupku izdavanja vodnih akata se posvećuje i tom zagađenju. 

U periodu važenja vodne dozvole, do 2019., privredni subjekat "Termalna Rivijera llidža" je uredno dostavljao izvještaje o monitoringu kvaliteta i kvantiteta tehnoloških otpadnih voda, čiji monitoring je obavljala ovlaštena laboratorija za uzorkovanje tehnoloških voda - saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana