28.5.2020. 16:19
Na UKC Tuzla uspješno izvedena embolizacija tumora
Multidisciplinarnim pristupom Klinike za bolesti uha, grla i nosa, Klinike za neurohirurgiju i Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu, a uz podršku Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla četrdesetdvogodišnjem pacijentu je emboliziran, a potom i odstranjen tumor nosa, paranazalnih sinusa i baze lobanje, saopšteno je iz UKC Tuzla.

Postoperativni tok pacijenta protiče uredno i pacijent je stabilnog zdravstvenog stanja.

 Načelnik  Klinike za bolesti uha, grla i nosa  Almir Salkić , kazao je da je riječ o  visokosofisticiranoj dijagnostičko terapijskoj proceduri koja zahtjeva multidisciplinaran pristup  pacijentu.

- Naš primarni cilj je da Klinika za bolesti uha, grla i nosa bude lider iz domena otorinolaringologije u Bosni i Hercegovini, a to možemo postići samo stalnim uvođenjem novih procedura. Kao glavna prednost ovakvog pristupa navodi se kraći boravak pacijenata u bolnici, brži oporavak, ali i smanjeni bolnički troškovi - pojašnjava Salkić.

 Kako je istakao voditelj operativnog tima Klinike za bolesti uha, grla i nosa  Emir Šehanović, embolizacija je postala važna terapijska procedura kao dopuna hirurškog liječenja tumora.

 Operativni tim Klinike za bolesti uha, grla i nosa koji je izveo operativni zahvat činili su: šef Odjeljenja za ororinolaringologiju, Emir Šehanović,dr. Hasan Altumbabić, dr. Alen Harčinović, instrumentarka Sanela Sakić, anesteziolog Lejla Dedić Simendić i anestetičarka Halima Hadžibeganović, dok su u timu Klinike za neurohirurgiju, uz voditelja tima, doc. dr. Mirzu Moranjkića bili dr.  Božo Jurić, dr. Amir Sejdinović i radiološki tehničari Damir Alić, Senad Šadić i Zvjezdana Morankić, saopšteno je.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana