15.9.2020. 8:25
Krvna grupa ima utjecaj na oboljenje od koronavirusa
Genetička kompanija "23andMe" tvrdi da je krvna grupa povezana s rizikom od koronavirusa, iako nije jasno koliko i postoje li načini na koje ljekari mogu djelovati na nju.

Naučnici iz "23andMe" promatrali su DNK više od milion ljudi te su pronašli više od 15.000 koji su rekli da imaju pozitivan test na koronavirus i 1.131 koji su rekli da su hospitalizirani.

Naučnici su rekli da podaci jačaju dokaze o ulozi ABO krvnih grupa u genetici domaćina Covid-19.

- Naši podaci podržavaju ulogu u osjetljivosti na infekcije, sugerirajući da je krvna grupa O zaštitna za razliku od ne-O krvnih grupa - napisao je tim u izvještaju, prenosi Avaz. 

Međutim, daleko važniji od krvne grupe jesu i drugi faktori, uključujući pretilost, koja više nego udvostručuje rizik od hospitalizacije, pokazalo je istraživanje. Crnci i Latinoamerikanci također su bili izloženi većem riziku od bijelaca.


(Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana