18.10.2020. 8:55
Znaci nedostatka vitamina B12
Vitamin B12 je jedan od najsloženijih vitamina u ljudskom organizmu, zbog svoje hemijske strukture i neophodan je čovjeku jer se usljed njegovog nedostatka mogu javiti brojni zdravstveni problemi. Ovo su znaci nedostatka vitamina B12:

1. Vrtoglavice mogu da ukazuju na nedostatak vitamina B12, ali je najbolje posjetiti ljekara kako bi se utvrdio tačan uzrok.

2. Često zaboravljanje je veoma čest simptom nedostatka vitamina B12, a mnogi smatraju da osobama koje pate od Alchajmera ili drugih vrsta demencija nedostaje upravo ovaj vitamin.

3. Zbog nedostatka ovog vitamina je moguća pojava slabosti u mišićima.

4. Često osobe kojima fale vitamini imaju blijed ten zbog manjka eritrocita.

5. Utrnulost može biti simptom nedostatka vitamina, a dešava se zbog oštećenja nerava.

6. Nedostatak ovog vitamina smanjuje broj eritrocita i time i smanjuje količinu kiseonika u krvi, što dovodi do hroničnog umora.

(Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana