19.11.2020. 10:20
Vakcina sa Oxforda pokazuje snažan imunološki odgovor kod starijih osoba
Potencijalna vakcina koju je razvio Univerzitet Oxford pokazala je snažan imunološki odgovor kod osoba u šezdesetim i sedamdesetim godinama, pokazuju podaci objavljeni u medicinskom časopisu "Lancet" u četvrtak.

Istraživači su naveli da su nalazi "ohrabrujući" nakon druge faze ispitivanja, u kojima je učestvovalo 560 zdravih odraslih osoba, uključujući 240 starijih od 70 godina.

"Daljnja procjena efikasnosti ove vakcine zagarantovana je u svim dobnim skupinama i pojedincima s popratnim bolestima", dodaje se u časopisu.

Treća faza ispitivanja vakcine još uvijek traje, a rani rezultati očekuju se u narednim sedmicama.

Vlasti Velike Britanije već su naručile 100 miliona doza vakcine Oxford, koju proizvodi AstraZeneca.

Do otkrića Oxford je došao nakon što su Pfizer i BioNTech u srijedu objavili da je njihov kandidat za vakcinu 95 posto efikasan protiv COVID-19, sa 94 posto efikasnosti kod osoba starijih od 65 godina.

Američka biotehnološka kompanija Moderna također je objavila u ponedjeljak da je njihov kandidat za vakcinu protiv koronavirusa efikasan za 94,5 posto.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana