20.11.2020. 15:37
Pfizer traži odobrenje za korištenje svoje vakcine
Pfizer je saopćio u petak da će zatražiti od američkih regulatora da dopuste vanredno korištenje njegove vakcine protiv COVID-19, kako bi započeo proces koji bi mogao uvesti limitirane prve doze već narednog mjeseca, i eventualno okončati pandemiju.

Akcija je pokrenuta nekoliko dana nakon što su Pfizer i njegov njemački partner BioNTech objavili da je vakcina 95 posto efikasna u sprečavanju blage do ozbiljne forme bolesti COVID-19 u velikoj studiji koja je u toku.

Kompanije su saopćile da takva  zaštita plus dobar sigurnosni dosje znače da bi se vakcina trebala dobiti odobrenje vanredne upotrebe,  što američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) može odobriti prije okončanja završnog testiranja. Osim današnjeg podneska FDA-u, kompanije su već počele podnositi molbe u Evropi i u Ujedinjenom Kraljevstvu i namjeravaju podnijeti sličnu informaciju uskoro.

-  Naš rad na tome da pružimo sigurnu i efikasnu vakcinu nikada nije bio urgentniji – navodi izvršni direktor Pfizera Albert Bourla u izjavi za javnost.         

Dok koronaviruis divlja širom SAD-a i svijeta, pritisak je na regulatorima da donose brze odluke.         

- Pomoć je na putu - izjavio je dr Anthony Fauci, vodeći američki ekspert za zarazne bolesti uoči Pfizerove objave, dodajući da je prerano odustati od nošenja maski i ostalih zaštitnih mjera.         

-  Zapravo je potrebno da udvostručimo mjere na polju javnog zdravstva dok čekamo na pomoć da dođe – kazao je.

Vakcina će vremenom postati dostupna i približavat će se prema svom cilju, ali će početne zalihe biti skromne i racionalizirane. Oko 25 miliona doza Pfizerove vakcine moglo bi postati dostupno u decembru, 30 miliona u januaru i 35 miliona u februaru  i martu, sudeći po informaciji koju je predstavila Nacionalna akademija medicine u ovoj sedmici. Pacijentima će trebati dvije doze vakcine, u razmaku od tri sedmice.

Nedaleko iza te je vakcina protiv COVID-19 konkurentske firme Moderna. Prvi podaci o njoj ukazuju da je podjednako snažna kao i Pfizerova vakcina i ta kompanija također očekuje odobrenje vanrednog korištenje njene vakcine u roku od nekoliko sedmica, prenosi AP.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana