10.1.2021. 13:49
Belgija rekorder po smrtnosti od koronavirusa
Od posljedica zaraze koronavirusom u Belgiji je umrlo više od 20.000 ljudi, čime je ova zemlja jedna od država u kojoj je zabilježena najveća smrtnost po glavi stanovnika.
Zemlja, u kojoj je sjedište Evropske unije i NATO-a, umanjila je usporedbe koje pokazuju da je jedna od najteže pogođenih zemalja pandemijom na svijetu, ali virolozi ukazuju na neke pogrešne korake i sistemske probleme. Belgija je zemlja koja daje regijama značajnu autonomiju i ima devet ministara zdravstva.

Zavod za javno zdravstvo Sciensano tvrdi da je od posljedica zaraze u Belgiji umrlo 20.038 ljudi, javlja Reuters.

Belgija je druga po broju umrlih na svijetu, proporcionalno ukupnoj populaciji, iza male države San Marino, prema istraživanju Univerziteta Johns Hopkins koje je ažurirano u subotu.

Belgijska vlada je u oktobru uvela stroža ograničenja kako bi obuzdala nagli porast broja zaraženih, uključujući noćni policijski sat, obvezni rad kod kuće i zatvaranje barova i restorana.

Vlada je u petak izjavila da za sada neće pooštriti ograničenja, ali će ih razmotriti na sljedećem sastanku, 22. januara, kada bi trebalo biti jasnije kako su praznici i ponovno otvaranje škola uticali na broj slučajeva.

(FENA)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana