23.2.2021. 12:25
"Sve srećne obitelji liče jedna na drugu, a svaka nesrećna obitelj, nesrećna je na svoj način"
Razvod roditelja ubraja se u jedno od najstresnijih iskustava koja djeca mogu doživjeti, a s druge strane istraživanja i klinička praksa jasno ukazuju da je za djecu „dobar razvod“ bolji nego „loš brak". Upravo o ovoj temi za portal Source.ba govorila je prof. ddr. Lidija Pehar sa Filozofskog fakulteta UNSA.
Prof. ddr. Pehar ističe da je ono što djeci šteti roditeljski sukob, a ne razvod sam po sebi. Praksa je da očevi i majke često ostaju u braku kako bi djeca imala i mamu, i tatu, odnosno cjelovitu porodicu, i da su im drugi tako savjetovali te da su osjećali krivnju kada bi pomislili na razvod. 

Prof. ddr. Pehar ističe da je jako važno, jasno i nedvosmisleno naglasiti da sukob roditelja, a posebno svjedočenje nasilju u obitelji, te osjećaj odgovornosti za nesreću roditelja, su znatno štetniji za djecu nego sam razvod. Pogledajte cijeli razgovor i video prilog na Source.ba portalu.


Novinarka: Saliha Rokša
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana