20.3.2021. 16:06
EU prijeti AstraZeneci zabranom izvoza vakcina
Izvršni organ Evropske unije pojačao je pritisak na farmaceutske kompanije da ubrzaju isporuke vakcina Evropi dok raste broj zaraženih virusom u brojnim državama članicama EU.

Evropska komisija saopćila je u subotu da bi se AstraZeneca posebno mogla suočiti sa zabranom izvoza izvan EU ukoliko ne isporuči obećanu količinu vakcina 27-članom bloku.

- Mi imamo mogućnost da zabranimo planirani izvoz  - izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.         

-  Ovo je poruka AstraZeneci: Ispunite svoj dio sporazuma s Evropom prije nego što počnete isporučivati vakcine drugim zemljama -  izjavila je von der Leyen u intervjuu za njemačku medijsku grupu Funke.

Von der Leyen je izjavila da ugovor između EU i AstraZenece jasno regulira koliko vakcina EU dobija iz tvornica AstraZenece unutar EU i Britanije.

Izjavila je da je Komisija poslala „zvanični podsjetnik AstraZeneci po tom pitanju.

Vakcina Astra zeneca protiv koronavirusa jedna je od vakcina odobrenih unutar EU. Njeno je korištenje bilo, međutim, u sjeni nekoliko problema, uključujući spori početak, zastoje u isporuci i privremenu zabranu prije nekoliko dana korištenja te vakcine u brojnim državama članicama nakon što su se pojavili izvještaji o stvaranju krvnih ugrušaka kod nekolicine ljudi koji su primili tu vakcinu.

Većina zemalja u EU nastavila je s vakcinacijom AstraZenecom u petak dok je broj zaraženih širom Evrope buknuo jer se ona smatra ključnom za okončanje pandemije koronavirusa, prenosi AP.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana