26.3.2021. 8:47
Uprkos pandemiji, BiH napredovala na ljestvici sretnih zemalja
BiH se ove godine našla na 64. Mjestu UN-ove ljestvice i popravila je svoju poziciju u odnosu na prethodne godine.

Prema klasifikaciji u kojoj se koriste Galupove ankete Finska je I dalje najsretnija zemlja na svijetu, a Afganistan se nalazi na začalju liste. U anketama se od stanovnika traži iskazati svoj subjektivni osjećaj dobrobiti, a ti odgovori zatim se ukrštaju s BDP-om i indikatorima solidarnosti, individualne slobode i korupcije.

Za autore nova ljestvica Finska  nije “nikakvo iznenađenje” te ističu kako je ova zemlja “uvijek bila vrlo visoko plasirana na temelju mjera međusobnog povjerenja koje su pomogle u zaštiti života i egzistencije u vrijeme pandemije COVID-19”.

U region je najsretnija Slovenija na 29 mjestu,  Kosovo zauzima 33, a Srbija 48 dok je Hrvatska na 60 mjestu. Iza BiH se nalaze Crna Gora na 70., Bugarska na 78., Albanija i Sjeverna Makedonija na 94. mjestu.

Evropske države uvelike dominiraju među prvih deset najsretnijih zemalja i tu se nalaze još i Nizozemska, Norveška, Švedska, Luksemburg i Austrija. Jedina neeuropska zemlja u prvih deset je Novi Zeland, koji je na devetom mjestu.

Uspoređujući podatke iz 2020. s prethodnim godinama kako bi se odredio utjecaj pandemije koronavirusa, autori studije primijetili su znatno “povišenu frekventnost negativnih emocija u oko trećini zemalja”. Zanimljivo je da je BiH napredovala na ljestvici s obzirom na stanje u državi. Zbog pandemije mnogi su ostali bez posla, veliki dio i onih koji rade strepi za radno mjesto. Zdravstveni sistem je pred pucanjem, vaccine se prose, a životni standard građana sve je lošiji. Na ljestvici smo vjerojatno bolje plasirani jer je prošla godina svima bila teška, a ljudi na ovim prostorima navikli su da im je loše, tako da im se percepcija nije puno izmijenila. 

(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana