27.3.2021. 8:16
Istaknuti američki virolog poručuje: Korona je stigla iz kineskog laboratorija u Wuhanu!
Nekadašnji šef američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Robert Redfield, rekao je da vjeruje kako je koronavirus vjerojatno potekao iz laboratorija u kineskom gradu Wuhanu, uprkos tome što Kina negira da su oni umiješani u kreiranje bilo kakvog virusa.

Piše: H. Ahbabović

- Još uvijek mislim da je najvjerojatnija mogućnost da je ovaj patogen u Wuhanu bio iz laboratorija. Znate, pobjegao je - kazao je Redfield.

- Nije neobično da respiratorni patogeni na kojima se radi u laboratoriju zaraze laboratorijskog radnika.

Redfield misli da nije vjerojatno da bolest koja potječe od šišmiša, kako vjeruju brojni stručnjaci, tako brzo postane jedan od najzaraznijih virusa koji poznajemo u čovječanstvu i prenosi se s čovjeka na čovjeka te dodao da nije rekao da je virus namjerno pušten, prenosi Avaz pisanje stranih medija.

Šef Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Anthony Fauci, koji je služio u Trumpovoj administraciji, a sad i u Bidenovoj, rekao je da se većina javnozdravstvenih dužnosnika ne slaže s teorijom kineskog laboratorija kada su ga na brifingu u Bijeloj kući tražili da komentira Redfieldove izjave.

- Većina vjeruje da je virus cirkulirao mjesec dana ili više prije nego što je otkriven u Kini i da se za to vrijeme mogao prilagoditi učinkovitijem prijenosu s čovjeka na čovjeka - kazao je Fauci.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana